Главна / Вести / Србија / Вучић: Хвала руским пријатељима што разумеју тежину позиције Србије; Медведев: Пријатељство на прагматизму

Вучић: Хвала руским пријатељима што разумеју тежину позиције Србије; Медведев: Пријатељство на прагматизму

Председник Србије Aлександар Вучић је рекао да је посета Дмитрија Медведева Србији доказ да се неће дозволити преиначење историје и да ће се увек показивати највеће поштовање за руске и српске хероје. Односи Србије и Русије су можда на највишем нивоу у последњих неколико деценија, додао је Вучић. Премијер Русије је истакао да нема много земаља за којe Руси могу да кажу да су им искрени пријатељи.

Александар Вучић је у заједничком обраћању медијима са Дмитријем Медведевим захвалио руском премијеру што се данас налази у Београду и што заједно облежавају 75 година од ослобођења Београда.

Истакао је да су односи две земље можда на највишем нивоу у последњих неколико деценија и да су пуни искреног поверења, уважавања и разумевања ставова, што је од кључног значаја за Србију, као мањег партнера јер може да рачуна на подршку и помоћ када је реч о политичким односима.

Истиче да се две земље помажу у међународним институцијама и да разумеју једна другу.

“Хвала руским пријатељима што увек имају времена да саслушају и разумеју тежину позиције у којој се Србија у политичком смислу данас налази”, рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали и о економским односима уз констатацију да трговинска размена расте и да је у 2018. години била три милијарде и 60 милиона долара.

Осврнуо се и на споразум који ће бити потписан у Москви са Евроазијском унијом и захвалио Русији. Каже да то значи више посла за наше раднике захвалио је што је ослобођен део тржишта за српску робу и производе.

Каже и да је у првих осам месеци ове године размена била две милијарде и 181 милион евра. Што се тиче пољпоривредних производа, највећи извоз из Србије иде у Руску федерацију, рекао је председник.

Огромна разлика у способности Војске 

Када је реч о приказу војних способности, Вучић је захвалио Медведеву што је приметио огромну разлику у способности Војске Србије у односу на пре неколико година.

“Поносам сам на војску, разлика је као небо и земља захваљујући вашој подршци и помоћи и нашем новцу”, рекао је председник и додао да се да нула или једног “мига 29” дошло до 14 као и да је купљено 19 нових хеликоптера.

Вучић истиче да све то показује да Србија напредује уз констатацију да се понаша одговорно и да не угрожава никога.

“Хвала и хоћу да кажем да смо нарочито заинтересовани за сарадњу у другим областима”, рекао је Вучић и додао да ћемо коначно у Народном музеју видети 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.

Каже да су бројне сфере и могућности заједничке сарадње.

“Захвалан сам на помоћи и подршци и на томе што нас третирају као равноправне и што нас третирају као пријатеље, баш као што их доживљавамо”, навео је председник.

Замолио је Медведева да пренесе поздраве Путину и додао да са радошћу очекује њихов сусрет у Сочију 4. децембра.

Медведев: Народи су творци историје 

Медведев је поручио да су овакви догађаји вредни и да на нас све више пада одговорност за очување историјског наслеђа.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је рекао да нема пуно земаља за које Руси могу да кажу да су им пријатељи и да заједно оцењују историју.

Рекао је да нико није против науке и различитих тачки гледишта али да постоје црне стране и да неке ствари не смеју да буду преднет трговине и манипулације. Такви догађаји су ослобођење Београда, победа у Другом светском рату и жрте које су бачен на олтар ослобођења народа, поручио је Медведев.

“Ја уопште не иделаизујем државе, као што су на некада учили, народи су истинити твроци историје и народи овде су победили фашизам и ослободили Европу од концентрационих логоеа, казни, убијања и ропства”, поручио је руски премијер.

Истиче да је важно да млади разумеју колико је вредан мир и колико су наши преци радили да би мир дошао.

Истакао је да је будућност у прагматичним односима и да не би требало упадати у идеолошке клишее.

“Пријатељство на прагматизму, то је наша девиза за будућност”, поручио је Медведев.

“Верујемо једни другима” 

Истакао је да веома крупне компаније раде у Србији и доприносе њеном буџету као што је то НИС. Говорио је о развоју енергетских пројеката и Турском току.

Каже и да документа која су потписана сведоче да се развија инфраструктура, која је нервни систем економије.

У том смислу је поменуо пројекте из области железнице, али и пројекте из области науке и технологије.

“Ако ми потписујемо овакве споразуме, значи да верујемо једни другима” рекао је Медведев.

Каже да се догађаји на међународној арени оцењују са исте тачке гледишта и да је познат став Русије по питању КиМ који полази од резолуције 1244.

Навео је да Русија подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и да мирно гледа на одлуке о евроинтеграцијама које су од користи за народе Србије и Русије.

“Онда такви односи немају никаквих ограничења, тада одговарају високом нивоу 21. века”, рекао је Медведев.

Медведев о КиМ:Полазимо од суверенитета и тер.интегритета СР

 Премијер Русије Дмитриј Медведев потврдио је вечерас у Београду да ће Русија наставити да подржава Србију по питању Косова и њеног територијалног интегритета, полазећи од Резолуције Савета безбедности УН 12 44.

Медведев је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучихем, после састанка, рекао:

“Познат вам је став Русије. Он је заснован на Резолуцији СБ УН 1244 и на ономе што смо увек говорили нашим српским пријатељима – ми полазимо од пуне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије. Од тога ћемо полазити и даље.”

Присно сарађујемо по многим питањима и мирно гледамо на одлуке наших српских пријатеља према ЕУ.

Извор: РТС

Check Also

Селаковић у Холандији: Сто тридесет година дипломатских односа, подршка Хага “Отвореном Балкану”

Министар спољних послова Никола Селаковић састао сe у Хагу са холандским шефом дипломатије Беном Kнапеном, …