Главна / Култура / АП “Јанићије Поповић” добитник Специјалне награде на ФЕДРАС-у

АП “Јанићије Поповић” добитник Специјалне награде на ФЕДРАС-у

АП „Јанићије Поповић“ Дома културе „Грачаница“ на Фестивалу драмских аматера села Србије – ФЕДРАС–у Малом Црнићу за представу „Ничија деца“ одлуком жирија добило је „Специјалну награду за потресно сведочење косовске стварности и колективну игру за текст „Ничија деца“ Михаила Лаптошевића.

 Најпре желим да честитам деци на награди да се завалим жирију и публициОво је изузетан успех, прво за нашу децу која су на сцену донела себе и своје животне приче. Она су одрасла са тим причама, а у позоришту – су својим талентом – све то претворила у уметност. Мислим да је то пут личног ослобођења од трауматичног контекста и фини начин да се превазиђе свака врста ограничења и наметнутог преживљавања. Треба још једном подвући да је таленат изнад свега, али и да игра дефинише и одређује квалитет наших живота“ – рекао је редитељ представе Михаило Лаптошевић.Победник овогодишњег ФЕДРАС-а је aматерско позориште „Вожд – Мишар“ из Шапца са представом „Лажа и паралажа“. Друга награда припала је аматерском позоришту из Старог Костолца за представу „Каролина Нојбер“ по тексту Небојше Ромчевића, а трећу награду понела је представа „Протуве пију чај“ Театра Ресава из Деспотовца.

 Овогодишњи ФЕДРАС 48 по реду трајао је од 14. до 22. октобра 2019. године  и окупио је позоришне ансамбле из Малог Црнића, Крњева, Сурдука, Грабовца, Српске Црње, Блаца, Костолца, Деспотовца, Грачанице, Шапца, Банатског Карађорђева, Петровца на Млави и СивцаПокровитељ представе и одласка на ФЕДРАС АП „Јанићије Поповић“ је Министарство културе и информисања владе Републике Србије и Општина Грачаница.

Check Also

Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаницa освојило је четири награде на четвртом Међународном фестивалу …