Главна / Култура / Шаргунов представио “Албум без фотографија” грачаничкој публици

Шаргунов представио “Албум без фотографија” грачаничкој публици

Издавачка кућа „Службени гласник” из Београда, Међународни београдски сајам књига и Дом културе „Грачаница” организoвали су програм „Сајам књига у гостима”  у оквиру кога је данас у читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници представљен портрет једног од најпознатијих руских писаца млађе генерације Сергеја Шаргунова.

„Албум без фотографија” је фотографско сећање на проживљено, на лично искуство нашег савременика, којег веома погађа оно што се дешава с Русијом и око ње.

“Не бих да будем критичар своје књиге и да је превише хвалим, али мислим да ће се она свидети свима који воле Русију и желе да сазнају више о њој. Књига је преведена на неколико страних језика, на енглески, француски. Она слика неке ране успомене моје породице. Рођен сам у свештеничкој породици, а мој прадеда је припадао постовјетском друштву о којем говорим у књизи”, рекао је Шаргунов.

Млади руски писац је на промоцији своје књиге у Грачаници исказао своју и подршку свог народа српском народу, нарочито преосталом становништву на Косову и Метохији.

“У време када се одвијало бомбардовање ваше земље ја сам био један од учесника протеста који су се одржавали у Москви испред америчке амбасаде. Оно што ја желим јесте да чујем ваша животна искуства и која то врста помоћи и подршке су вам потребни”.

Мајка страдалог Димитрија Поповића упутила је младог руског писца Шаргунова у детаље трагедије која је задесила те 2004. године породицу Поповић и цео српски народ, када је угашен још један млади живот, и у знак захвалности на посети и пажњи коју је поклони српском народу на Космету поклонила му мајцу са ликом Димитрија Поповића и медаљу која се додељује победницима меморијалног турнира који се одржава сваке године у част страдалог младића.

Иако млад писац, већ је постао лице новог реализма у руској књижевности. Књига је аутобиографска, написана с љубављу и непоштедно – у односу и према домовини и према сопственом дару.

Оно што нас у скоријој будућности очекује од Сергеја Шаргунова је репортажа о Србима са Косова и Метохије, која ће бити приказана на Руској националној телевизији.

 

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …