Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић у Белој кући са Ератом о ситуацији на Космету

Јевтић у Белој кући са Ератом о ситуацији на Космету

Последњег дана своје службене посете Вашингтону потпредседник Српске листе Далибор Јевтић састао се са директором за Европу Националног савета за безбедност Беле куће Џоном Ератом.

Главна тема састанка била је политичка и безбедносна ситуација након тек одржаних избора на Косову и Метохији као и дијалог Београда и Приштине. Изразивши забринутост због одбијања кандидата за будућег премијера Косова Аљбина Куртија да уопште разговара са политичким представницима Срба који су победили на изборима унутар српске заједнице као и његове најаве да неће проводити већ постигнуте договоре у дијалогу Београда и Приштине, Јевтић је нагласио да нема великих очекивања да до правог и искреног дијалога може доћи у догледно време. Јевтић је посебно указао на чињеницу да констатно кршење права Срба на Косову и Метохији како политичких као и других, се наставља и у изјавама Аљбина Куртија након победе његове партије на изборима. У таквим околностима Срби неће бити део нове Владе Косова нити је то приоритет Српске листе, рекао је Јевтић свом саговорнику.

Џон Ерат је на састанку нагласио да је именовањем амбасадора Гренела за специјалног изасланика Беле куће у дијалогу Београда и Приштине, јасно стављено до знања обема странама да је решавање питања Косова једно од приоритета председника Америке Доналда Трампа и да се та чињеница мора узети у обзир како се не би пропустила шанса да се постигне компромис и коначни споразум кроз дијалог. Високи званичник Беле куће је посебно истакао да се закони морају поштовати и резултат избора у потпуности уважити и када је реч о албанској и када је реч о српској и другим невећинским заједницама на Косову, тако да сви релеватни политички фактори морају бити део институција онако како и то закони на Косову налажу.На крају овог састанка потпредседник Јевтић се захвалио директору Ерату на разумевању ситуације и тренутних политичких околности као и спремности да саслуша позицију и став политичких представника Срба са Косова и Метохије.

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …