Главна / Друштво / Велики број грађана посетио гробља на Митровданске задушнице

Велики број грађана посетио гробља на Митровданске задушнице

Српска православна црква и верници данас обележавају Митровданске или јесење задушнице, празник за који се везује велики број народних обичаја и веровања.Митровданске задушнице увек падају у суботу, пре великог празника Митровдана, посвећеног Светом Великомученику Димитрију, који се слави 8. новембра.

Многи наши суграђани јутрос су обишли гробља у Грачаници и свим околним местима која припадају општини и запалили свеће за своје најмилије који су упокојени. Срби су обишли гробове својих најмилијих и у Приштини и Косову Пољу, у нешто мањем броју, а слика коју тамо редовно затекну је и даље иста. Велики број гробова је запуштен и гробља су на неким местима готово непроходна.

На данашњи дан православни верници би требало да се сете својих преминулих рођака и пријатеља, да им посете гроб или макар да за њих запале свећу у цркви и сете се лепих тренутака које су заједно провели. У нашем народу се сматра да је велико непоштовање према мртвима то не учинити.Обичај је у многим крајевима наше земље да се на задушнице износи храна на гробље, па се раздели сиротињи и свима другима који се ту нађу, за спас душе покојника. Kако Митровданске задушнице не падају у време поста, на гробље се носе колачи, ракија, жито, вино… Обичај је да ту храну припреме жене.

Сматра се да на задушнице не ваља одбити никога и да би требало делити милостињу и чинити добра дела. Због тога никако немојте некога одбити данас, чак ни непознату особу, а камоли га отерати од гроба. На данашњи дан се сматра да су сви једнаки.

Такође постоји обичај да се на гробље или у цркву носи онолико свећа колико се мртвих помиње.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …