Главна / Вести / Србија / Вучић: Задовољан сам садржајем разговора са Палмером

Вучић: Задовољан сам садржајем разговора са Палмером

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са помоћником државног секретара САД Метјуом Палмером да је познато да су ставови Србије и САД по питању Космета различити али да је захвалан Палмеру јер је био спреман да чује и саслуша шта Србија мисли. Палмер је рекао да је историјска грешка и лоша порука Западном Балкану одлука ЕУ да не отвори преговоре са Северном Македонијом.

Председник Србије је рекао да је са Палмером најпре разговарао у четири ока, а затим су уследили разговори две делегације. Истакао је да је задовољан разговорима јер су размотрена сва спорна питања и све разлике.

Истакао је одлучност за проналажење решења у будућности која би значила боље и билатералне односе између САД и Србије.

Вучић је рекао да је отворено говорио са Метјуом Палмером и да верује да ће ускоро, за два до три месеца, бити створени услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Како је рекао, цени подршку САД европском путу Србије јер је то од великог значаја. Додаје да се разговарало о питањима која су спорн аи која понекад умеју да заболе свакога у Србији.

Објашњава да је отворено говорио са Палмером и да су један другоме разјаснили многе ствари.

Председник је рекао да Београд жели озбиљан и одговоран дијалог који би водио компромисном решењу.

“Оно што сам рекао Палмеру и другима, Србија је спремна за компромис али није и неће бити спрема за унижавање свог народа на КиМ и народа у целини”, рекао је председник.

Истакао је да је интензивирање односа са САД важна ствар и у складу с тим је позвао председника САД Доналда Трампа да посети Србију. Подсетио је да ниједан председник САД није био у Београду од 1980. године и рекао да верује да би то био снажан импулс развоју односа две земље.

“Трамп би на лицу места на најбољи начин могао да осети ситуацију у Србији и региону и како би га српски народ дочекао”, рекао је Вучић.

Додаје и да је економска сарадња све боља и успешнија и да све вечи број америчких компанија улаже у Србију.

Палмер: САД желе да Западни балкан има европску перспективу

Метју Палмер је после састанка рекао да је имао прилику да разговара са ВУчићем о политичкој ситуацији у Србији и читавом региону.

Рекао је да је то изузетно важно после неуспеха од стране Еу да се нађе компромис о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

“То је по нашем мишљењу историјска грешка и лоша порука читавом региону”, навео је Палмер.

Истиче да Америка жели да Западни Балкан има европску перспективу у да ће урадити све што може да убеди ЕУ да промени став.

“Хвала вам председниче за ову прилику, за ваше пријатељство и вашу пажњу”, рекао је Палмер на крају обраћања.

Палмер је одговарајући на новинарско питање рекао да на Космету постоји простор да се чује много различитих гласова али да је важно да се поштују резултати демократских избора.

У том светлу, он је навео да је јасно да је Српска листа задобила подршку велике већине Срба на КиМ и право да буду представљени у Влади.

“Нашироко сам разговарао о томе са лидерима на Косову и мислим да је важно да Срби имају прилику да се изразе кроз политички процес”, поручио је Палмер.

Извор: РТС

Check Also

Кризни штаб: Школски распуст остаје од 31. децембра

Кризни штаб донео је данас одлуку да се школски распуст не помера и он ће …