Главна / Вести / Косово и Метохија / Још 12000 Срба на бирачки списак за изборе на КиМ

Још 12000 Срба на бирачки списак за изборе на КиМ

marko_djuricСаветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је на техничким преговорима радних група са Приштином данас у Бриселу договорено да још око 12.000 грађана буде уписано у бирачки списак за новембарске локалне изборе на Косову.
Упркос покушајима Приштине да смањи излазност Срба на локалним изборима, боримо се да грађани Србије на Косову имају нормалне услове да на њима учествују, рекао је Ђурић после више од шест сати техничког дијалога у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу..
“Данас смо успели да постигнемо да неких 12.000 спорних гласова буде уписани у бирачки списак” , навео је Ђурић.
Дијалог је сазван на иницијативу високе преставнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, након што је председник Србије Томислав Николић оптужио Приштину да угрожава изборе одбијањем да упише избегле косовске Србе на бирачке спискове.
“Ми се иза ових зидова боримо за стриктну примену онога што је раније договорено у Бриселу”, рекао је Ђурић новинарима након целодневних разговора на нивоу радних група који су јутрос почели под окриљем Организације за европску безбедност и сарадњу.
Ђурић је указао да многима у Приштини није у интересу да што већи број Срба изађе на локалне изборен на Косову и да стога покушавају да смање излазност путем смицалица и подвала.
“Морамо да осигурамо да све, од бирачких спискова до мајица, капа и беџева буде у реду”, истакао је председников саветник који је уз генералног секретара владе Србије Вељка Одаловића предводио нашу делегацију.
Он је нагласио да је још већи проблем од покушаја изигравања договора о статусној неутралности избора, који су заказани за 3. новембар, настојање Приштине да обесхрабри учесће Срба кроз рестриктивну примену косовских закона.
Ђурић је упозорио да право учесћа на локалним изборима имају десетине хиљада избеглих косовских Срба којима приштинска Централна изборна комисија то право одриче.
“Оно што је сигурно је да ми нећемо одустати ни од једног српског гласа и да свако мора да има право да на њима учествује да би ти избори било регуларни”, рекао је он.
“За нас ови избори представљају или избор за Србију, или за неку другу опцију”, указао је Ђурић и нагласио да власти у Београду неће штедети труда и напора да спрече оне које желе да одврате косовске Србе од гласања.
Он је рекао да ће следећа рунда техничког дијалога бити настављена након консултација, а Тањуг незванично сазнаје да се она очекује 18. октобра.
“Нећемо одустати од борбе за стварање Заједнице српских општина, али нећемо дозволити да се ови избори одрже у атмосфери у којој српска заједница нема никакве гаранције да ће они бити фер и регуларни”, поручио је Ђурић, додајући да ће све бити у реду уколико се сви буду придржавали онога што је раније договорено у Бриселу.

Check Also

Даут Харадинај: “Палата младих“ у Приштини постала центар за дрогу

Члан председништва Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај, који је и кандидат те странке за …