Главна / Вести / Косово и Метохија / „Сачувајмо Грачанку, сачувајмо животну средину“, поручено на дебати у Лапљем Селу

„Сачувајмо Грачанку, сачувајмо животну средину“, поручено на дебати у Лапљем Селу

Један од већих проблема на територији општине Грачаница је загађеност реке Грачанке. Ово питање морају заједнички да решавају локалне,, централне и међународне организације и институције, закључено је на данас одржаној дебати у Дому културе у Лапљем Селу.

У организацији Омладинског акционог савета из Грачанице,  у Дому културе у Лапљем Селу одржана је дебата о загађености реке Грачанке. Циљ дебате је  проналазак решења за проблем загађења животне средине у општини Грачаница, посебно због смрада у Лапљем Селу и Преоцу, местима кроз које Грачанка највећим делом протиче.

„Сачувајмо Грачанку, сачувајмо животну средину“, је дебата на којој су присуствовали  представници многих организација и институција, као и грађани Лапљег Села, који су говорили о немогућем животу поред реке. Говорили су и председник општине Грачаница Срђан Поповић, градоначелник Приштине Шпенд Ахмети, заменица министра животне средине Милена Здравковић, професорица и специјалиста животне средине Јелена Ђокић, директор Лега пројекта Данијел Шербан и директор регионалног центра ОЕБС-а Нил Јоханес.

„Дугорочно решење била би фабрика за пречишћавање отпадних вода, али општина нема средства да је сама изгради. Наредне године уз помоћ међународних институција и организација надам се да ће се  позитивно покренути ово питање и решавање проблема. Утврдили смо да се загађивач налази на територији општине Приштина и уколико заједнички не решимо проблем последице ће бити све веће. Имамо људе који се јављају код лекара, који имају проблеме са здрављем и морамо нешто конкретно да предузмемо“, казао је Поповић.

Петиција ће бити предмет расправе на наредној седници Скупштине општине Грачаница рекао је Попоовић.

„Петиција ће нам дати додатни ветар у леђа и ако не будемо дошли до решења који ће бити у интересу наших грађана ми ћемо морати да предузмемо неке радикалније мере“, казао је Поповић

Омладински савет Грачанице организовао је потписивање петиције којом ће се како верују извршити позитиван притисак на решавање питања загађености реке Грачанке .

.Петицију је данас на дебати у Лапљем Селу поптисао и градоначелник Приштине Шпенд Ахмети, који је истакао да га због загађености реке Грачанке председник Поповић позива скоро свакодневно.

„Отпадне воде из Ајвалије долазе у Грачаницу, тако да је загађеност Грачанке и проблем Приштине. Инспекција је излазила на терен неколико пута и нисмо могли да утврдимо где је извор загађења. Морамо да нађемо извор и да заједнички решимо проблем канализације и отпадних вода. Имамо више новца од Грачанице и спремни смо да финансирамо и инвестирамо у решавање проблема. У плану је изградња најмодерније и највеће фабрике за прешићчавање вода у Косову Пољу у вредности од преко 80 милиона евра за осам општина, за регион Приштине, а самим тим и за Грачаницу и ми бисмо требали да у том циљу израдимо колекторе“, казао је Ахемти.

Градоначелнику Ахметију се потом обратио председник Поповић од којег је затражио непрекидно присуство инспекције обе општине, све док се не утврди извор загађености, са чим се градоначелник Приштине сложио.

Да је проблем загађености реке Грачанке могућ изградњом постројења за пречишћавање воде сложила се и професор на Приштинском универзитету и стручњак за заштиту животне средине Јелена Ђокић.

„Таква једна фабрика која би одговарала овде већ постоји у Србици. Ја сам тамо видли студенте и ми смо на лицу места имали прилику да видимо како ти системи функционишу. Менаџер се на крају процеса умива том водом како би нам показао како је вода чиста, те да се таква излива у реку и да нема проблема. Постоји начин, ми смо видели да је тај пилот пројекат изградила међународна заједница, да је коштао око 5 милона евра, да је тамо приближан број становника и да је то нешто што би могло да се уради и овде“, казала је Ђокић.

Заменица министра за животну средину и просторно планирање у Приштини Милена Здравковић је, међутим, рекла да за решавање проблема загађености реке Грачанке не постоји политичка воља.

Директор регионалног центра ОЕБС-а Нил Јоханес је казао да би за решавање овог али и сличних проблема требало да се организује донаторска конференција. Мештани Лапљег Села су још једном апеловали на хитно решавање проблема, јер, како су рекли, живот поред реке постаје неподношљив, а прети да изазове и веће здравствене проблеме.

Check Also

ККиМ: Османи или не жели дијалог, или не схвата концепт мирољубиве политике

Контрадикторност и апсурд су постали омиљене реторичке фигуре политичара у Приштини, који из дана у …