Главна / Друштво / У Липљану прослављена храмовна слава Ваведење Пресвете Богородице

У Липљану прослављена храмовна слава Ваведење Пресвете Богородице

Светом архијерејском литургијом и сечењем славског колача, у Липљану је данас обележена храмовна слава Ваведење Пресвете Богородице, која је и слава општине Липљан.

Липљанска црква изграђена у 14. веку посвећена је овом празнику који је данас окупио велики број верника на литургији коју је служио владика рашко-призренски Теодосије.

“На успомену на овај догађај, када су родитељи довели Пресвету  Деву Марију у храм, од осмог, деветог века празнује се овај празник Ваведење Пресвете Богородице. Још је много празника у цркви које празнујемо славећи Пресвету Богородицу. Пресвета Богородица је у Старом Завету на чудесан начин објављивана, као што је и долазак нашег Господа Исуса Христа објављиван”, рекао је у обраћању верницима владика Теодосије.

Поводом овог великог празника и општинске славе, представници и радници Привременог органа општине Липљан приредили су пригодан прорам у Дому културе у  Доњој Гуштерици, а који су својим учешћем обогатили чланови ансамбла Венац и млада вокална солисткиња Тамара Капетановић.

” Мештани општине Липљан овај празник прослављају и њиме симболизују једно велико јединство. Захваљујем Канцеларији за Косово и Метохију са којом имамо одличну сарадњу и која нам помаже кроз пројекте, кроз инвестиције и да није те помоћи не бисмо могли да функционишемо. Светиње које су овде у центру граду цркве “Ваведење Пресвете Богородице и “Свети Флора и Лавра” доказују да је вера јача од свега и да традицијом и културом опстајемо и остајемо на овим просторима”, поручио је Златко Лазић, председник Привременог органа општине Липљан.

На свечаности поводом Дана општине, председник Привременог органа општине Липљан Златко Лазић уручио је захвалнице најбољим ученицима липљанских школа и пожелео успех и добре резултате у даљем школовању.

Липљан је градско насеље у којем је пре рата 1999.године живело 80% Срба.

Check Also

Поповић упутио честитку исламским верницима поводом Курбан Бајрама

Председник општине Грачаница Срђан Поповић упутио је честитку свим исламским верницима поводом Курбан Бајрама. „ У име …