Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Уколико се пресуда потврди Српска ће позвати све Србе да напусте косовске институције

Ракић: Уколико се пресуда потврди Српска ће позвати све Србе да напусте косовске институције

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је на конференцији за новинаре поводом пресуде Ивану Тодосијевићу, да ће данашњи дан бити упамћен као црно слово правосуђа на простору Косова.

“Убеђен сам да је ово јединствен случај да је члан председништва Српске листе Иван Тодосијевић осуђен, за прекршај који се зове вербални деликт. Од данас овом пресудом, Србима је одузето право на говор, слободу мишљења, право да се брани српски народ на простору Косова и Метохије тј. право да Срби говоре истину” рекао је Ракић.

Ракић је рекао да Срби немају право да кажу истину и боре се за свој народ.

“Уколико се ова срамна пресуда потврди на вишој инстанци Српска листа ће позвати све политичке представнике, све своје сународнике који раде у инситуцијама у Приштини, локалним самоуправама, тужилаштву, суду, полицији да напусте своја радна места. Нећемо дозволити да се овај случај тек тако стави ад акта и шаљем поруку и Приштини и међународној заједници, сви смо ми Иван Тодосијевић и наставићемо да говоирмо иситну, јер Иван није рекао ништа друго до пуке истине” рекао је Ракић.

Потпредседник Српске Игор Симић каже да је ово први пут да је неко осуђен по овом кривичном делу на територији Косова и Метохије и да се још увек чека реакција међународних представника.

“Унутар Српске листе али и унутар српског народа ми ову пресуду видимо као максимални недозвољени политички и институционални притисак који представља институционално насиље према српским политичким представницима, него због оног што је Иван Тодосијевић рекао већ због оног што Иван као и цела Српска листа ради у корист српског народа и корист опстанка Срба на овим просторима” рекао је Симић.

Рекао је да “у случају да ова пресуда опстане поставља се питање да ли ће косовско правосуђе судити и финске патологе који су се оградили у извештају о догађајима у Рачку, да ли ће судити свим новинарима, па и некима из немачких редакција који су писали о овом случају и доводили у сумњу податке које износе правосудни органи на Косову и Метохији” рекао је Симић истакавши да Српска листа и сви чланови се труде да буду део решења, а не део проблема, али да све што се дешава у претходних неколико месеци потврђује страховање да нико не жели да нас види као партнере у будућности, већ желе да на максимални могући начин лажним оптужбама елиминишу сваког ко је спреман да се бори за интересе српског народа.

Симић је истакао да као део 10 посланика изабраним на задњим изборима апсолутно “подржавамо једногласну одлуку председништва и руководства Српске листе на челу са председником Ракићем да ћемо у случају да ова пресуда остане оваква напустити све функције и све институције на локалном, централном и свим нивоима јер се поставља питање чему наша испружена рука мира и сарадње у тренутку када са друге стране имате овакво једно правно насиље над легалним и легитимним представницима српског народа”.

Он је грађане позвао на уздржаност и мир, рекавши да нема места за панику. “Овде смо свој на своме да бранимо право да говоримо истину, увек и свуда”  истакао је Симић.

Извор: Радио Косовска Митровица

 

 

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …