Главна / Култура / Отворена изложба „Писма Хилде Дајч“ у Грачаници

Отворена изложба „Писма Хилде Дајч“ у Грачаници

Дом културе „Грачаница“ и Српски културни центар у Приштини организовали су изложбу „Писма Хилде Дајч“ Александра Зографа, једног од најзначајнијих стрип аутора код нас. Иза псеудонима крије се Саша Ракезић, уметник, рођен у Панчеву који иза себе има скоро 40 година ауторског рада. Изложбу је отворила израелска амбасадорка Алона Фишер-Кам, која није била у могућности да лично дође, али се окупљеним посетиоцима обратила путем видео линка. Она је захвалила свим установама које су учествовале у организовању ове изложбе, као и самом аутору Зографу. Како је нагласила, ова стрип изложба приказана је и у многим установама и школама, а то ће бити од великог значаја, пре свега деци и младима да науче више о једном од најмрачнијих периода историје.

 Хилда Дајч, београдска Јеврејка, 1941. добровољно одлази у логор за Јевреје на Сајмишту, како би помагала заточенима као медицинска сестра. Погубљена је у камиону „душегупки“ угушена гасом. Њена писма из логора, упућена другарицама, говоре о ужасу фашизма и представљају сведочанство о страхотама Холокауста.

Сам аутор Александар Зограф нагласио је да је на овим просторима историја била врло богата, али и врло трагична.

– У ономе што се дешавало у прошлости на овим просторима увек ћете наћи пуно неких сценарија. Мени је било занимљиво у једном моменту да се бавим једном великом трагедијом, на жалост недовољно истраженом и о којој се није довољно говорило у медијима, а то је судбина јеврејских становника са ових наших подручја, који су током холокауста четрдесетих година, не само тешко пропатили, него практично били избрисани са лица земље, у неких 80 посто становништва тадашњег. ја сам тако у неким својим трагањима дошао до приче о Хилди Дајч – рекао је на отварању изложбе Александар Зограф.

Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе у Грачаници нагласио је да је једна оваква изложба освежење за програм Дома културе.

– У претходном периоду нисмо имали овај формат изложбе, стрип-изложбу. Сама тематика изложбе опомиње. Идеја самог холокауста и идеја о истребљењу нас обавезује да се сећамо и да прикажемо управо овакве изложбе широј публици – рекао је Јевтић.

Треба нагласити да је и на овом, као и на бројним другим културним догађањима требало да буде више посетилаца. Више оних који се баве актуелном тематиком којој су догађаји посвећени, али и више оних који треба да уче о томе.

Покровитељ изложбе је Амбасада Израела у Србији.

Check Also

Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаницa освојило је четири награде на четвртом Међународном фестивалу …