Главна / Вести / Косово и Метохија / Промоција књиге “Стубови српске просвете”

Промоција књиге “Стубови српске просвете”

У Дому културе Грачаница, одржана је промоција књиге “Стубови српске просвете-Српске средње школе у Османском царству 1878-1912” ауторке Александре Новаков.

Крајем 19.века Срби у Османском царству започели су борбу за своје духовно ослобођење, које је предуслов сваке друге слободе.

Историчар у Дому културе у Грачаници Александар Гуџић, о овом делу рекао је да је ова модификована докторска дисертација ауторке Александре Новаков, значајно дело које је добила наша историографија и дао кратак опис књиге.
О књизи и о периоду старе Србије говорио је историчар и асистент на Филозофском факултету Јован Алексић.
“Ово дело не представља само научни рад већ један прави национални подухват. За креирање једне овакве студије потребно је неколико година озбиљног истраживачког рада, у разним архивским институцијама, много одрицања, много новца, много живаца, много воље и много љубави а све то наша драга колегиница уложила је у ову студију”.
“Борба за душу кроз просвету у периоду од 1878-1912 године” речи су којима је магистар Живојин Ракочевић представио књигу “Стубови српске просвете”. Једно велико и квалитетно штиво, један период који је Ракић у дебелом миру назвао херојским временима. Ми у нашој историји која је пуна ектремних ситуација, заборавили смо овај период који се некако утопио у наше опште несреће 20.века, рекао је Ракочевић.
Шеф лексичког одељења Завода за уџбенике и уредник књиге “Стубови српске просвете” Дејана Оцић говорила је о пореклу саме ауторке, периоду њеног детињства, школовања, као и о свим њеним досадашњим успесима. Истакла је да су јој урезане речи “огњиште” и “борба за душу” што за њу значи опстанак национални, а не појединачни, и за исти је потребна књига као уџбеник, књига као реч учитеља ученику, књига као културни елемент.
Сама аутрка Александра Новаков која је пореклом из Призрена и из љубави према том граду, од дењиства истраживала је историјат Богословије, коју је поистоветила са храмом. Ту лежи и сам мотив, радећи магистарски рад, наилазила је на архивску грађу која говори о другим српским средњим школама у Османском царству о којима до тада није знала готово ништа, као ни њена околина, мислећи на колеге историчаре.
“У 2920 дана колико ми је требало да напишем овај рад, да реконструишем живот тих школа у периоду који обухвата 110 школских година, била сам фасцинирана одговорношћу тадашње државе Србије, пожртвованошћу наставника тих школа али и бистрином деце која су школе похађала али и постојаношћу њихових родитеља”, рекла је Новаков.
Члан одбора Матице српске, доктор и професор историје Александра Новаков захвалила се многобројној публици у Грачаници, истакавши да јој је задовољство и част да говори и промовише своју књигу баш овде. Рекавши, да је најбољи пут да српски народ очува свој национални идентитет и матерњи језик, јер би губитак језика, као најважнијег етничког идентитета, допринео брзој асимилацији.

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …