Главна / Вести / Косово и Метохија / Листа “Српска” почиње предизборну кампању скупом у Штрпцу

Листа “Српска” почиње предизборну кампању скупом у Штрпцу

iyboriУ Штрпцу ће данас бити одржан предизборни скуп грађанске иницијативе “Српска” којим ће званично почети кампања те листе за локалне изборе на Косову, заказане за 3. новембар.

Предвиђено је да се на скупу, који почиње у 14 сати, присутнима обрате представници “Српске”, иницијативе која у изборну трку улази уз подршку Владе Србије и председника Републике Томислава Николића.

У Штрпце је данас требало да дође и српски премијер Ивица Дачић, али су његов долазак на Косово онемогућиле приштинске власти које су донеле одлуку о забрани уласка премијеру и осталим српским званичницима ради учешћа у предизборној кампањи.

Поједини учесници локалних избора на Косову очекују да и поред свега изборна кампања протекне у фер атмосфери.

Заменик директора Владине Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић изјавио је Тањугу да ће иницијатива “Српска”, на чијој се листи и сам налази, водити позитивну кампању.
“Кампања “Српске” неће бити агресивна, нећемо плашити и терати људе да изађу и гласају за нашу листу. Убеђени смо да грађани схватају значај ових избора и убеђен сам да грађани на Косову и Метохији схватају да јединог правог савезника имају у Влади Србије и листи коју српска влада подржава”, рекао је Пантић.

Са друге стране у Самосталној либералној странци Слободана Петровића, који је заменик косовског премијера и министар у косовској влади, очекују демократску кампању без обзира на, како кажу, специфичност Косова.

Генерални секретар СЛС Петар Милетић изјавио је да и поред напетости, претњи и уцена грађана постоји нада се да ће кампања у веома брзо ући у мирнију фазу како би кандидати могли да представе себе, своје програме а бирачи се лакше одлучили за кога да гласају.

Предизборна кампања на Косову се завршава 1. новембра. За то време политички субјекти су предвидели да на име трошкова кампање потроше више од миллион евра.

Централна изборна комисија Косова регистровала је 103 политичка субјекта и близу осам хиљада кандидата за учешће на локалним изборима на Косову. Изборе на Косову, како је најављено, посматраће изузетно велики број међународних и домаћих посматрача.

 

Извор: Тањуг

Check Also

УНМИК: Каролина Зиадех долази на место Захира Танина

УНМИК је данас најавио долазак Каролине Зиадех из Либана као нове специјалне представнице генералног секретара …