Главна / Друштво / Акција озелењавања Грачанице. Прва локација- ново гробље на Падалишту

Акција озелењавања Грачанице. Прва локација- ново гробље на Падалишту

Акција озелењавања Грачанице почела је данас садњом различитих врста садница на новој локацији гробља на Падалишту. Акцију су покренуле НВО Омладински савет Грачаница и Млада активна Грачаница у циљу подизања свести код мештана о значају постојања зелених површина и заштити околине и здравог ваздуха.

Представници организације истичу да је у првој фази у плану садња 250 садница на више локација у општини, које ће обухватити школске паркове, јавне површине, Домове култура…

“Недостатак зеленила је један од највећих проблема. Недавно смо читали у вестима да је Приштина била један од најзагађенијих градова Европе, а сведоци смо и да је магла већ неколико дана  присутна што је такође последица великог загађења ваздуха, које је узроковано управо недостатком зеленила”, рекао је за РТВ Грачаница Душан Борисављевић, председник Омладинског савета Грачанице.

“Одабрали смо локацију новог гробља за садњу највећег броја садница из разлога што је ово ветровито место и хтели смо да направимо један зелени појас и да озеленимо овај простор који ће касније моћи да одржавају службе које су за то задужене”, рекао је Петар Ђорђевић, представник Младе активне Грачанице.

Акција садње преосталих садница на осталим локацијама биће настављена у предстојећем периоду.

Акцију су подржали Косовска фондација за цивилно друштво, Организација за заштиту животне средине, Норвешка амбасада и USAID.

 

Check Also

“Антигона” по Софоклеовом тексту премијерно изведена у Дому културе у Грачаници

Представа “Антигона”, по Софоклеовом тексту, у режији Ненада Тодоровића, премијерно је изведена у Дому културе …