Главна / Вести / Косово и Метохија / Коха: Нема напретка у разговорима, ДСК хоће председника

Коха: Нема напретка у разговорима, ДСК хоће председника

Лидери две водеће странке, Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, Аљбин Курти и Иса Мутафа нису успели да на јучерашњем састанку превазиђу разлике о ставовима о коалиционом споразуму, а према писању приштинске Кохе, спорна је формулација о кандидату за новог косовског председника.

Извор из Самоопредељења објаснио је за данашњу Коху да та странка инсистира да споразум мора да садржи формулацију да ће се обе странке, као партнери, обавезати да ће личност која ће обављати функцију председника бити изабрана консензусом, док ДСК инсистира на свом праву да изабере кандидата.

Како је рекао, Самоопредељење тражи да место председника не буде укључено у споразум или да се у тексту споразума користи неутрална формулација.

Крајем прошлог месеца две странке су решиле сва спорна питања у вези са програмом будуће владе, али је препрека у даљим преговорима место председника, наводи Коха.

ДСК условљава постизање споразума том позицијом, која ће бити упражњена у првој половини 2021. године, када истиче мандат Хашиму Тачију, подсећа приштински лист.

Извор: Танјуг

Check Also

Опасна “излазна стратегија” Запада на Косову довела би до етничког чишћења Срба

С обзиром да институције на Косову не могу да обезбеде мир српском народу и неалбанцима, …