Главна / Друштво / Пљачке у Грачаници не престају

Пљачке у Грачаници не престају

Крађе у Грачаници не само да не престају, већ и добијају на интензитету. Само у протеклих недељу дана опљачкано је пет српских домаћинстава у општини Грачаница. Лоповима и даље нико не стаје на пут, а без обзира на трагове које за собом остављају, на видео надзор односно видео камере које су инталиране на бројним објектима, па и на улицама, за сада нико не улази у траг починиоцима. Мисли се најпре на полицијске органе који су већ требали да уђу у траг починиоцима. Мештани Грачанице, али и свих околних места која припадају овој општини, несигурни су и све уплашенији. Нико више није сигуран да некуд отпутује, оде на славље или чак на посао.

Да лоповима ништа није свето, говори и чињеница да су пљачкали и у ноћи када се прослављала највећа српска слава Свети Никола. Те вечери опљачкане су породице Данчетовић и Симић, већ након два дана обијена је и кућа породице Јоргић, а синоћ и кућа породице Миладиновић, која се налази у самом центру Грачанице и недалеко од саме станице полиције. Сања Миладиновић, којој је породица била у Нишу, у тренутку пљачке није била код куће. Поставља се питање да ли је у таквим ситуацијама боље да будемо код куће или вани, да ли је боље да их затекнемо на делу или да их ипак не видимо, јер не знамо шта би се десило приликом суочавања.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић, након пљачки породица Данчетовић и Симић обишао је оштећене и разговарао са њима, том приликом нагласио је да је крајње време да полиција предузме нешто и да станемо на пут оваквим стварима јер ово није само пљачка, овде је у питању и безбедност самих становника општине Грачаница. Поповић је рекао да ово постаје учестало и  да превентивно мора да се делује. За сада од предузетих корака на потрази за починиоцима нема ништа. Резулатата нема, као што их није било ни у претходним периодима, када су такође пљачкана домаћинства, обијани и пљачкани трговински објекти, одношени аутомобили из дворишта, па чак и стока. Никада становници Грачанице нису добили конкретну и званичну информацију ко их пљачка, нити да је било ко због тога завршио у затвору.

Све делује готово као научна фантастика. У данашњим условима када бар нека камера у Грачаници мора да забележи кретање лопова, полиција не може да уђе у траг лоповима. грађанину се намеће питање, како се хватају лопови у Београду или Њујорку, ако у једној малој Грачаници то није изводљиво?

За сада, поред свих опасности које смо преживели, поред свих политичко-безбедносних ситуација кроз које смо прошли, данас живимо у страху од лопова и од тога чија ће кућа бити следећа у низу.

 

Check Also

Молитвено сабрање поводом великог сабора у Добротину

Српска Православна парохија добротинска у Добротину позива верни народ, да на трећи дан Свете Тројице …