Главна / Друштво / Једини српски штампани медиј на Косову обележио 75 година рада: Јединство није на продају!

Једини српски штампани медиј на Косову обележио 75 година рада: Јединство није на продају!

Једини српски  дневни лист на Косову и Метохији „Јединство“ обележио је данас јубилеј – 75 година рада. На свечаности која је одржана у Косовској Митроровици  присутне је најпре поздравио директор  новинско – издавачког Јавног предузећа (НИЈП) Панорама – Јединство Светозар Влаховић . Он је подсетио  присутне на основне постулате новинарства, којих се редакција овог славног медија држи већ 75 година, а то су –  стабилни професинализам, коректност, правда и истинољубивост. Јединство није на продају, поручује редакција овог дуговечног медија.

„Није лако бити новинар. То је једна часна професија, коју је велики број наших колега платило животом“ рекао је Влаховић и нагласио да је сваки медијски израз за поштовање, али да штампани медији једини могу да догађаје из садашњости, запамте и убележе за вечност.

„Никада није било лако бити новинар „Једниства“. Притисци су са свих страна , и сада, иако су новинари наводно ослобођени и непистрасни, и објективни, знате да у суштини то није тако.  Најтежи притисак је да никада не изневеримо свој народ“ подвукао је Влаховић и додао да су новинари Јединства увек радили искључиво руковођени интересима свог народа, своје културе и традиције.

Влаховић је посебно подвукао проблем са којим се ово предузеће тренутно суочава, а то је потпуна узурпација имовине НИЈП од стране косовских институција.

„Та имовина се растура, додељује у промилима  бившим новинарима Јединста, ако они то прихвате…Наравно да ми то не прихватамо и да они желе све то да отуђе, оно што смо ми деценијама стварали“  напоменуо је Влаховић и додао да су се као предузеће обраћали свим релевантним институцијама –  Удружењу новинара Србије,  међународним организацијама, ЕУЛЕКС-у,  УНМИК-у.

„Обратили смо се свима њима, не верујући да ће они одмах зауставити  ту приватизацију, већ једноставно да се зна да се отима наша имовина, као што се отима имовина већине Срба на Косову и Метохији“ рекао је Влаховић и додао  да ће „Јединство“ упркос свему наставити да  чува национални, културни и сваки други идентите српског народа на подручју Косова и Метохије, као што је то чинило седам и по деценија уназад.

Новинарско признање„ Мирко Чупић“  за храброст у извештавању,  ове  године уручено је новинарки „Јединства“   Соњи Ивковић, која за овај лист већ дуги низ година извештава из родног Новог Брда, али и са свих осталих подручја на Косову и Метохији.

„Срећна сам, пре свега што сам део Јединства, и хвала на подршци и колегама и руководству. Част ми је што сам део овог листа и хвала на награди која носи име великог новинара кога сам и лично упознала пре 24 године , када сам почела да радим у Јединству. Хвала вам најлепше“ рекла је Ивковић.

Признање за дугогодишњи и успешни рад уручене су и уеднику у издавачком сектору „Јединства“ Радомиру Стојановићу и дописнику „Јединства“  Ратку Стојиљковићу.  Признање је додељено  и несталом новинару и дописнику „Јединства“  Љубомиру Кнежевићу.

Удружење новинара Србије на Косову  уручило је овим лепим поводом,  предузећу „Панорама – Јединство“  посебно признање за вишедеценисјко успешно извештавање са Косова и Метохије. Призбање је директору „Јединства“ Асветозару Влаховићу, уручио председник УНС-а на КиМ Будимир Ничић.

Први број је изашао 25. децембра 1944. године. До данас остао је је дан од најцењенијих и најобјеwктивнијих медуија на овом подручју коме аудиторијум верује. Редакција “Јединства” свих седам и по деценија негује културу говора и веродостојност објављеног, микада не потпадајући под утицај савремених медијских токова који често умеју да одвуку у сензационализам.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …