Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Без учешћа Београда нема учешћа Срба на изборима

Вулин: Без учешћа Београда нема учешћа Срба на изборима

VulinБез активног учешћа Београда неће бити активног учешћа Срба на изборима на Косову и Метохији, а уколико приштинска страна настави да се понаша једнострано и да доноси ничим изазване и потпуно необјашњиве одлуке, бриселски споразум ће бити угрожен, изјавио је данас министар без портфеља Александар Вулин.

Он је приликом посете Палићу назвао “изнуђеном темом” најављене разговоре Дачића, Тачија и Ештон у понедељак у Бриселу о посетама српских званичника Косову током предизборне кампање, јер би посете српских званичника Косову требало да пролазе без икаквих условљавања.

По његовом мишљењу, уколико неко мисли да ће Срби на Косову и Метохији изаћи на изборе и спроводити бриселски споразум без активног учешћа Београда, “тај или не жели да се бриселски споразум спроведе, или мисли да се Косово и Метохија налази на некој другој планети”.
“Без Београда неће бити бриселског споразума и без активног учешћа Београда неће бити активног учешћа Срба на изборима на Косову и Метохији. А, ко може боље и истинитије све то да уради или потврди него највиши функционери Владе Републике Србије”, рекао је Вулин новинарима на Палићу.

Уколико приштинска страна настави да се понаша једнострано и да доноси “ничим изазване и потпуно неојашњиве одлуке”, бриселски споразум ће бити угрожен, рекао је Вулин.

Он је подсетио да тај споразум није потписан са Приштином, већ са Европском унијом која је “гарант статусне неутралности споразума” и његовог спровођења.

Вулин је казао да избори на КиМ морају да успеју јер ће омогућити формирање Заједнице српских општина.
“Аако изаберемо десет градоначелника којима Срби искрено верују, којима верује Влада Републике Србије и све битне партије у Републици Србији, ми ћемо формирати заједницу српских општина која ће бити функционална, делатна и која ће имати своју везу са Београдом, што гарантује опстанак Срба на Косову и Метохији” – сматра Вулин.

Он је оценио да ће “Србије на Косову и Метохији бити онолико за колико се изборимо”, а да је “заједница српских општина најважнији плод те борбе”.

Министар Вулин је данас на “Салашу Ђорђевић” код Палића, обишао 47 деце, из Витине, Косовске Каменице, Гњилана и Косова Поља, узраста од четвртог до осмог разреда основне школе, који су гости својих вршњака из Суботице.

Вулин је деци са Косова и њиховим домаћинима доделио школске торбе и други школски материјал.

Он је оценио да су овакве акције у мултиетничким градовима као што је Суботица “бескрајно значајне” за децу са Косова, који тако могу да осете “дашак слободе”, односно да је могуће живети са људима других националности, а да то не буде „у сукобу и бодљикавој жици”.

Он је додао да ће бити задовољан када деца из Суботице буду могла да одлазе у посету својим другарима на Косово и Метохију.
“Да би то било могуће, мораћемо да створимо услове да слобода буде нормална и неупитна вредност, а да безбедност буде једнака за све. Да другар из Суботици може да живи са другаром из Гњилана и да се не плаши што говоре српским језиком и у Гњилану и у Приштини. Зато правимо заједницу српских општина” , рекао је Вулин.

Шесту годину заредом организација “Дечја радост” из Гњилана и основна школа “Соња Маринковић” из Суботице, организују за децу Косова и Метохије акцију “Деци Космета са осмехом – заједно у школским клупама”. У оквиру те акције малишани са Космета и из Суботице заједно похађају наставу и друже се кроз ваннаставне активности.

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …