Главна / Друштво / Формиран правни тим за помоћ грађанима којима косовске институције оспоравају власништво над становима

Формиран правни тим за помоћ грађанима којима косовске институције оспоравају власништво над становима

У последењих месец дана, значајно је повећан број грађана Косовске Митровице, али и осталих општина на северу Косова и Метохије, којима косовске институције, у предмету дискриминације, споре власничко право над становима који су се некада налазили у друштвеном власништву, а за које садашњи власници тврде да имају сву потребну документацију која то право доказује.

Решења којима се грађанима српске националности спори власништво, своје утемељење, налазе у тврдњи да претходни корисници стана, нису могли да откупе стан једноставно зато што су били Албанци, те се у том смислу позивају на Закон о дискриминацији.

Влада Републике Србије и Канцеларија за КиМ одобриле су формирање правног тима , који ће грађанима бити на услузи све време. Такав тим, формиран је данас у Косовској Митровици, и том приликом одржан је и први састанак са грађанима који имају овај проблем.

Основни правни савет свим грађанима којима се у било ком тренутку, било ко појави на вратима са решењем о исељавању, или било каквим сумњивим документом којим му се спори власничко право, гласи: Не потписујте ништа и никако не пристајте на компензацију, без консултација са правником.

У међувремену, адвокатски тим ће већ колико у петак, на састанку са овим грађанима,  сваки случај засебно претрести, и у даљем периоду, сваки од њих биће третиран понаособ, јер се сваки од њих налази у различитој фази поступка, а и немају сви исти проблем.

Јелена Радојевић  један је  од грађана који се налази у овој нимало лакој ситуацији. Наиме, њени родитељи су стан у улици Краља Петра И, откупили од Трепче пре 1999. године. Иако правно гледано, ту нема никаквих проблема, јер имају сву уредну документацију, ипак су се, како каже, нашли у ситуацији да их неко, након двадесет година, избацује из њихове куће.

„Они покушавају да нас истерају и ми смо се данас окупили овде да видимо  шта можемо да урадимо по овом питању и да видимо како држава Србија може да нам помогне“ рекла је Радојевић.

Како кажу у Општини Косовска Митровица, грађани неће сносити трошкове правне помоћи и заступништва.  Према речима председника Привременог органа Општине Косовска Митровица Александра Спирића, Општинска  правна служба је досад евидентирала близу 240 таквих случајева. Најчешће жртве овог поступка су власници Трепчиних станова, засад њих око 60,  како оних који су стан откупили пре 1999. године, тако и они који су откупом, право власништва, стекли након ратних дешавања. Међу оштећеним грађанима, појављују се и власници станова који су се у тренутку откупа, налазили у власништву Општине Косовска Митровица, Поште, Војске Србије, полиције, предузећа „Лукс“ итд.

„Оптимисти смо да ћемо, тимски, успети да отклонимо ове проблеме договором. Ово је велики притисак на власнике тих станова.  Верујемо да постоји политичка воља и у Косовској поверилачкој агенцији да прихвати да оно што је откупљено легално, не може да се мења. Ми хоћемо да на транспарентан начин уђемо у дијалог о тзв. спорним становима, мада ми не видимо ништа спорно у томе. Србија стоји иза сваког власника стана и нећемо дозволити да се притисак настави“ рекао је Спирић.

Правник у РХМК „Трепча“ Љиљана Љумовић каже да у случају Трепче не може да се говори ни о каквој дискриминацији, јер су увек поступали у складу са тренутно актуелним законским прописима, а од преко 2000 станова који су били у Трепчином власништву, чак 600 њих су откупили Албанци, док право својине без откупа има  300 њих, такође албанске националности.

„У том смислу они су били потпуно исто третирани као сви остали грађани Србије. Тај дискриминаторски став  и закон на који се позивају албанске институције и  Агенција за привредне регистре, оштећенима не дозвољава чак ни правну заштиту пред судом. Ми ћемо се, као правни тим, ангажовати на заштити права свих ових грађана овде “ рекла је Љумовић.

„Најважније је да ништа сами не потписују и да никако не пристају на компензацију“ поручила је правница.

Сви грађани који се сусрећу са оваквим проблемом, требало би да се у најкраћем року, јаве Правној служби Општине у којој се налазе, како би остварили право на стручну помоћ и како се не би десило да у незнању, потписујући нешто што не разумеју, дају легитимитет одлуци која је у већини случајева, мимо закона.

Правни тим, који је данас установљен у Косовској Митровици, чине адвокати Дејан А. Васић, Миро Делевић и Милош Делевић а поред њих очекује се и учешће еминентних правних стручњака из Београда.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …