Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић и Тачи сутра на радној вечери код Ештон

Дачић и Тачи сутра на радној вечери код Ештон

dacic_i_taciПредседник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи састаће се сутра у Бриселу на радној вечери код високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Ештон је сазвала састанак с двојицом лидера након што су се односи Београда и Приштине нагло заоштрили после одлуке косовских власти да забране функционерима из Србије, укључујући и Дачића, посете Косову током трајања предизборне кампање за локалне изборе који треба да се одрже 3. новембра.

Дачић је најавио да ће се у случају да ова забрана остане на снази, повући из дијалога Београда и Приштине, док косовске власти поручују да је њихова одлука неопозива.

Премијер је на синоћњем скупу у Врбасу рекао да је забрана “невиђени скандал” и додао да је и пре тога, кад је добио информације да се тако нешто може догодити, упозорио амбасадоре квинте (САД, Француске, Велике Британије, Италије и Немачке) и ЕУ какве последице то може да изазове.
“Између осталог, да потпуно обесмисли даљи дијалог и моје лично учешће у њему, јер ако ја као потписник бриселског споразума не могу да одем на Косово и агитујем за изборе који су расписани по приштинским законима, онда се поставља питање каква је сврха такве одлуке и онда је то чиста опструкција бриселског споразума”, рекао је он.

Премијер је, међутим, истакао да је Србији у интересу да се процес нормализације настави и да верује да ће притисак Брисела на Приштину дати резултате.
“Ја јесам оптимиста у смислу да сама чињеница да је састанак сазван показује да сви схватају колика је тежина проблема у овом тренутку, али ако та одлука буде непромењена с њихове стране, што се мене тиче, моје учешће је завршено”, рекао је Дачић новинарима у Врбасу.

Са друге стране, Тачи је прошле недеље поручио да је забрана доласка Дачићу “аутономна одлука у оквиру уставних и законских овлашћења” приштинске владе, док је његов заменик Хајредин Кучи изјавио да се “посете које имају политички или партијски карактер неће дозвољавати”.

Званичници ЕУ досад су пажљиво избегавали да јавно коментаришу овај спор, мада је извесно да се иза сцене воде интензивне консултације.
“Пажљиво пратимо ситуацију и у контакту смо са обе стране”, рекла је Тањугу раније ове недеље Маја Коцијанчић, портпаролка високе представнице, док је специјални представник ЕУ у Приштини Самуел Жбогар изјавио да је забрана за српске функционере “последица нервозе обе стране”.

“Мислим да је претерано да се забране све посете српских званичника Косову у време избора, пошто знамо да је свима нама у интересу да што више људи изађе на изборе. У том смислу, важно је да долазе српски званичници да објашњавају људима шта ће се десити са здравством, образовањем, да ли ће или неће изгубити посао, посебно на северу има много тих питања, која још немају одговор”, рекао је Жбогар у Приштини.

Функционер ЕУ који је инсистирао на анонимности рекао је Тањугу уочи нове рунде да у Бриселу верују да ће, упркос оштрим речима са обе стране, спор бити превазиђен.
“Свима је у интересу да се дијалог настави, између осталог зато што је процес европских интеграција уско везан за нормализацију односа Београда и Приштине, а годишњи извештај о напретку Србије и Косова Европска комисија ће поднети већ за десет дана”, подсетио је он.

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …