Главна / Вести / Косово и Метохија / Откривен реконструисан “Споменик истине”

Откривен реконструисан “Споменик истине”

У Косовској Митровици код моста на Ибру данас је откривен реконструисани “Споменик истине” који је посвећен жртвама “ОВК” и НАТО бомбардовања.

Локална самоуправа као и Канцеларија за Косово и Метохију издвојила је 482.000 динара за адаптацију и реконструкцију овог споменика а радови су у завршној фази. На споменику су преправљене плоче, написана имена а очекује се и реконструкција клупа које се налазе у близини споменика.

Пред окупљеним грађанима, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је истакао да “смо и дан данас сведоци да нема истине и даљих детаља као и шта се десило са жртвама”.

“Окупили смо се испред Споменика истине, који говори истину о страдању српског народа на простору Космета у последњем рату. Нажалост, сведоци смо да до данас нема истине и нема даљих детаља о нестанку као и шта је са жртвама. Ми као локална самоуправа смо у сталној комуникацији са Удружењем несталих и наставићемо у будућности и учврстићемо везе како би сазнали истину где су нестала лица и шта се десило са њима. Оно што је у овом моменту обавеза свих нас јесте да помињемо жртве и страдалнике али свакако и да се боримо за истину несталих и киднапованих лица” рекао је Спирић.

Он додаје да ће локална самоуправа увек подржати рад Удружења.

“Оно што је обавеза и оно што са Удружењем породица киднапованих и несталих радимо јесте да ако се пронађе неко од жртава онда имена уписујемо на овом споменику, тако да већ имамо пар нових имена која су дописана. Тиме показујемо да морамо да имамо одговорност према онима који су дали своје животе. Желим да охрабрим ово Удружење и истакнем да ћемо константно бити уз њих и да су врата локалне самоуправе увек отворена и за њихове проблеме појединачно” наводи Спирић.

Координатор Удружења породица несталих и киднапованих на Косову Милорад Трифуновић је казао да се и даље трага за 576 несталих Срба.

“Ја вас поздрављам испред Удружења киднапованих и несталих и поздрављам све оне који данас нису овде а имена њихових најмилијих су уписана на овом споменику. То су хероји и јунаци који су свој живот дали за одбрану и интегритет Србије на овим просторима. То су људи који се нама никада неће вратити али ми и даље тражимо још 576 несталих Срба. Очекујемо да ћемо их пронаћи али међутим приштинске институције не чине ништа како би нам помогли у расветљавању судбине несталих. Да немамо локалну самоуправу ми би одавно били заборављени. Захваљујем се и новинарима који су од првог дана били уз нас. Нико од релевантних институција не истражује овде на простору КиМ а иако се копа, истражују се она места за која се предпоставља да су албанске жртве а не српске. Не могу никоме да уливам лажну наду али борићемо се до краја и учинићемо све што можемо и све што је у нашој моћи” рекао је Трифуновић.

Радмили Шапић из Звечана 9. јуна 1998. године киднаповано је пет чланова породице – мајка, отац, брат од стрица, стрина и сестра од стрица. Киднаповани су на свом кућном прагу у месту Леочина код Рудника. Те године у октобру, пронађене су њихове ствари, али од њих пуних 20 година нема ни трага ни гласа.

“Они су киднаповани на кућном прагу у селу Леочина. Истог дана ми смо сазнали да су их убили на путу Леочина – Рудник. Киднаповали су их и ставили на тракторску приколицу, одвели их и убили их. Те исте године, њихова гардероба је пронађена али од њихових остатака ништа нисмо пронашли ни дан данас. Моја жеља је да трагамо и док сам жива да их пронађемо и да их сахраним како треба и како ваља и како су заслужили. Не само моје већ и жртве из других породица које су исто ожалошћене” рекла је Шапић.

Данашњем откривању споменика присуствовали су бројни грађани као и Удружење бораца и Удружење пензионера, који максимално подржавају Удружење породица несталих и киднапованих и несебично помажу у њиховом раду и трагању за истином.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …