Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић о Косову и Метохији на новогодишњем пријему

Дачић о Косову и Метохији на новогодишњем пријему

Министар спољних послова Ивица Дачић организовао је свечани новогодишњи пријем у Министарству спољних послова.

Дачић је, између осталог, у свом обраћању говорио о ситуацији на Косову и Метохији.

„Ситуација на Косову и Метохији представља за Србију највећи политичко-безбедносни изазов, Србија и НАТО имају обавезе у складу са резолуцијом 1244 и Војно-техничким споразумом, а примена тих обавеза представља императив за обе стране. Од НАТО  очекујемо да са разумевањем сагледава и подржава наше приоритете, што се нарочито односи на Косово и Метохију. Мисија КФОР има посебан значај за српску заједницу на КиМ. Сматрамо да, нажалост, безбедносна ситуација у покрајини захтева, ако не веће, бар несмањено присуство КФОР-а. Србија се снажно противи трансформацији тзв. „Косовских безбедносних снага“ у тзв. „Војску Косова“, јер се тиме крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожава регионална и шира стабилност“, казао је у обраћању министар Дачић.

Дачић је истакао да паралелно са безбедносном сарадњом са западним партнерима и НАТО, наставља се интезивна сарадња и са другим партнерима и пријатељима у свету, попут РФ, Кине и других држава, а све у циљу доприноса глобалном миру и стабилности.

„Као што сам кратко већ напоменуо, наставили смо да активно делујемо у циљу спречавања чланства тзв. Косова у различитим међународним организацијама, што остаје један од приоритета и у наредном периоду“, истакао је министар спољних послова,  који је нагласио и да је успешно спречено остваривање чланства тзв. Косова у Европској радио-дифузној унији и Интеревропској организацији пореских администрација.

„Потврђена је ојачана међународна позицији Србије, као и опредељеност великог броја држава да поштују правила међународног права и принципе на којима се заснива међунардни поредак. У новембру прошле године, током 40. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу, Србија је реизабрана  у чланство Извршног савета ове организације, у коме ће бити до 2023.године. Својим активним приступом и конструктивним деловањем, наша земља је, као досадашњи члан Извршног савета, пружила значајан допринос укупном раду Унеска“, нагласио је Дачић.

Он је, у погледу предстојећих активности, посебно истакао  планирано учешће делегације Србије на седницама Савета безбедности Уједињених нација  у априлу и октобру 2020.године, на којима се разматрају редовни извештаји УНМИК.

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …