Главна / Вести / Србија / Дачић: Приоритет заштита државних интереса и евроинтеграције

Дачић: Приоритет заштита државних интереса и евроинтеграције

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поновио је вечерас да је први приоритет Србије заштита националних и државних интереса, а затим и европске интеграције земље.

Дачић је, у емисији “Прав угао” на РТВ, истакао да је Србија незадовољна тиме што је до сада отворено 18 од 35 поглавља у преговорима са ЕУ и навео да је за то крив механизам који функционише у случају Србије – да се напредак, пре свега, оцењује спрам тога има ли напретка у дијалогу са Приштином, а не у процесу спровођења реформи.

На констатацију да из Брисела, ипак, кажу да су реформе толико слабе да не дају аргументе за отварање других поглавља, Дачић је рекао да то није тачно.

“Нико не спори да постоје примедбе, али нетачно је то што кажу, јер се пред сваку седницу Европског савета чека извештај Службе за спољне послове, до скора службе Могеринијеве, и увек се чека – да ли је било напретка у дијалогу. Ако није, онда отварамо једно, у ”врх главе” два поглавља”, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је истакао да ће, све док постоји корелација између државних и спољнополитичких интереса, Србија водити такву политику – заштите националних и државних интереса и европских интеграција.

Дачић је рекао и да не постоји као услов да Београд реши питање односа са Приштином признањем Косова да би Србија ушла у ЕУ.

“Све док постоји одређена корелација између нашег европског пута и заштите државних интереса, и док један није супротан другом, имамо то као наше приоритете и нећемо водити политику на уштрб наших националних и државних интереса”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је до застоја у дијалогу дошло када је Приштина увела таксе.

Према његовим речима, подела Косова није било на дневном реду дијалога.

“Ја сам то износио у јавности као свој предлог, о томе није било дијалога на највишем нивоу”, рекао је Дачић.

Како је навео, без компромиса нема решења тог питања и компромис мора да води рачуна о интересима Србије, а како ће то компромисно решење да буде постигнуто – о томе, каже, нема сврхе говорити сада, јер нема дијалога.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Деца са КиМ обишла манастир Јазак на Фрушкој Гори

У оквиру петодневног боравка на одмаралишту Летенка на Фрушкој Гори , деца су обишла и …