Главна / Вести / Косово и Метохија / Јединство: Обележена шездесета годишњица часописа “Стремљења”

Јединство: Обележена шездесета годишњица часописа “Стремљења”

Шездесет година првог српског књижевног часописа на Косову “Стремљења”, који је представљен у крипти цркве Свети Марко, обележило је незаборавно време стварања и сазревања нове српске књижевности на косовском поднебљу, али и рађање и афирмацију младих талентованих стваралаца – рекла је главна уредница Јединства Рада Комазец.

„Данас, нема безмало ниједног писца, сликара и других уметника, као и научних радника с Косова и Метохије који су стекли завидну афирмацију, а да своје стваралачке почетке нису обележили управо у „Стремљењима”. Богатство његовог садржаја видљиво је из броја у број а доноси обиље поетских и прозних радова као и приказе, студије, есеје, портрете писаца народна предања, ликовне приказе и друге извештаје, информације и натписе из пера аутора са КиМ који сви скупа сведоче да су „Стремљења” велика трибина и несвакидашње огледало токова богатог литерарног стварања код нас – казала је Комазец, преноси Јединство.

Директор „Панорама – Јединство” Светозар Влаховић рекао је да часопис својом садржином гаји најбољу традицију, а новим рубрикама осветљава поједине феномене наше савремене књижевности.

У оквиру промоције „Стремљења” уручена је награда са Песничких сусрета „Лазар Вучковић” , Миловану Витезовићу .

Извор: Косово Онлајн, Јединство

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …