Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина: МСП очекује да тужилаштво подигне оптужнице против Срба

Приштина: МСП очекује да тужилаштво подигне оптужнице против Срба

Специјално тужилаштво Косова уздржало се од коментара и давања додатних информација у вези са досијеима које је добило од Министарства спољних послова Косова, а који су представљени као доказ злочина које је Србија починила на Косову током рата 1998-99., пише приштински Зери.

Канцеларија за медије Специјалног тужилаштва Републике Косово није пружила никакве информације у вези са овим документима, препуштајуц́и ово питање одговорности тужиоца који се бави том документацијом.

Бахри Хисени, шеф Тужилачког савета Косова, рекао је за РСЕ да је Савет обавештен да је Министарство спољних послова доставило неке документе надлежном Тужилаштву, али како је рекао, не могу се у овој фази тражити даље информације у вези с тим.

Специјално тужилаштво, према косовском Министарству спољних послова,  примило је и прегледало више од 10.000 докумената који треба да сведоче о злочинима које је Србија починила на Косову током последњег рата 1998-99.

Званичници министарства рекли су за Радио Слободна Европа да очекују да ц́е прве оптужнице бити подигнуте након прегледа докумената.

Вршилац дужности министра Бехђет Пацоли крајем 2019. лично је предао документа Специјалном тужилаштву. Он је изјавио да су документи добијени из различитих извора правним средствима како би се пружила подршка косовским тужилаштвима.

Косовске институције затражиле су од институција Косова суђења у одсуству због чињенице да многе особе из Србије, које тужилаштва на Косову виде као одговорна за ратне злочине у периоду 1998-99, не живе на Косову, вец́ у Србији.

Њихово привођење правди на Косову сматра се готово немогуц́им, јер Србија не признаје државу Косово, тако да не може бити ни споразума о изручивању.

“Зери” наводи да што се тиче ратних злочина, највиша инстанца за процесуирање ратних злочина на територији бивше Југославије  (која је обухватала Хрватску, Босну и Херцеговину и касније Косово) је Међународни суд за ратне злочине са седиштем у Хагу.

Што се тиче Косова, поступање са наводним предметима ратних злочина је у почетку било под надлежношц́у Мисије Уједињених нација – УНМИК, затим Мисије Европске уније – ЕУЛЕКС, а након проглашења независности и преноса одговорности, таква надлежност сада је на косовским судовима, преноси “Зери”.

Извор: ТВ Мост,Зери

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …