Главна / Вести / Косово и Метохија / Амерички изасланик Ричард Гренел одустао је од посете Приштини, Вокер у Приштини приватно

Амерички изасланик Ричард Гренел одустао је од посете Приштини, Вокер у Приштини приватно

Амерички специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел одустао је од посете Приштини, јер још није формирана нова косовска влада, он нема са ким да разговара нити коме да пренесе поруку Вашингтона, каже саветник бивше косовске председнице Рамуш Тахири.

Он оцењује да су сви на Косову незадовољни што још није формирана влада, а незадовољан је, каже и “међународни фактор ” што нема коалиционе владе између Самоопредељења и ДСК.

Коментаришући боравак бившег шефа Мисије ОЕБС-а на КиМ Вилијама Вокера који се подудара са годишњице догађаја у Рачку 1999. који је био повод за бомбардовање тадашње СРЈ, Тахири каже да је Вокер на Косову приватно, да често долази тамо, јер има доста пријатеља, а да се не зна да ли ће посредовати у постизању споразума о коалиционој влади у Приштини.

Тахири примећује да ће лидери у Приштин иако је “Вокер добар и са ДСК и Самоопредељењем, “у њиховој твдоглавости више слушати амбасадора САД Филипа Коснета, Ричарда Гренела, или телефоном Стејт департмент”, али да је сада реч о неким партикуларним партијским интересима, а не о националним или дрзавним”.

Према његовој оцени, међународни фактор, односно САД и ЕУ, добро су “примили” Куртија, који је, подсећа, имао сусрете на високом нивоу, уз службене изјаве о подрсци Самоопредељењу и ДСК да формирају владу.

“САД подрзавају независно Косово, без обзира ко је на власти или у коалицији. Свака америцка администрација то наглашава и у свим међународним институцијама то подрзава”, рекао је Тахири.

Додаје да Курти још није добио мандат од косовоског председника Хашима Тачија да формира владу, јер покрет Самоопредељење још није послао службени допис, што не жели да уради док нема коалиционог споразума са ДСК.

Зато је, истиче, Косово ушло у неку врсту институционалне кризе.

Тахири сматра да постоји могућност да се иде на нове изборе или да неко други, а не Курти, формира владу, што је, каже, могуће, ако Самоопедељење не може у скупштини да добије гласове за Куртијеву владу или ако одустане од мандатара.

У том случају, обајсњава,Тачи ће мандате дати неком другом, из било које политичке странке, од кога добије уверење да ће имати потребну већину, односно 61 глас у косовском парламенту.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …