Главна / Вести / Косово и Метохија / Убијени шумски инспектор, сведок Специјалног суда

Убијени шумски инспектор, сведок Специјалног суда

Назми Рустеми, чије је тело пронађено пре месец дана код језера Бадовац, био је заштићени сведок Специјалног суда за злочине које су током рата починили припадници Ослободилачке војске Косова, пише приштински Експрес. Тужилаштво у Хагу без коментара. Заштита сведока кључни проблем и Хашког и новог суда за ратне злочине.

Шумарски инспектор Назми Рустеми, чије је тело пронађено пре месец дана код језера Бадовац у близини Приштине, био је заштићени сведок Специјалног тужилаштва при Специјалном суду за процесуирање злочина припадника бивше Ослободилачке војске Косова, преноси приштински Експрес.

Назмија Рустемија (63 године) из Приштине истражитељи Специјалног суда саслушали су три месеца пре него што је пронађен мртав.

У почетку је сматрало да је његово убиство повезано са професијом коју је обављао дуги низ година. За сада није откривено ко стоји иза његовог убиства.

Његова супруга Ељмазе Рустеми тврди да је убијен због статуса заштићеног сведока.

“Рекао је да има позив Еулекса и отишао је, када се вратио, рекао је, то је добар посао и ништа друго”, рекла је Рустемијева супруга.

Навела је да је покојник који је радио као шумарски инспектор у општини Приштина имао проблема и раније. Пре много година непознате особе су му запалиле аутомобил.

Чланови породице истичу да је и током сукоба на Косову Рустеми био талац ОВК.

Из редакције Експреса затражили су потврду Специјалног суда о убиству Рустемија, али су им у писаном одговору рекли да не могу да коментаришу истрагу тужилаштва из професионалних, етичких и правних разлога.

Заштита сведока кључни је проблем новог суда, који је после извештаја Дика Мартија, формиран како би процесуирао злочине припадника ОВК. Представници суда су у више наврата понављали да је успостављен поут+здан систем заштите сведока, како се не би поновиле грешке које је начинио Хашки трибунал.

Главни тужиоци Хашког трибунала, Серж Брамерц и пре њега Карла дел Понте у више су се наврата жалили Савету безбедносту Уједињених нација на неспособност међународних мисија да ваљано заштите сведоке злочине које су починили команданти ОВК, пре свих Рамуш Харадинај, којем се пред Трибуналом судило у два наврата.

Извор: РТС/Газета еxпресс

Check Also

Борељ: Нови текст предлога прослеђен Београду и Приштини

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ поручио је да је последња …