Главна / Култура / Књига “Грачанички срез 20. и 21. век” промовисана у Грачаници

Књига “Грачанички срез 20. и 21. век” промовисана у Грачаници

Књигу “Грачанички срез 20. и 21. век” вечерас је у Дому културе у Грачаници промовисао знаменити Србин са ових простора проф. др Стојан Секулић.Књига обухвата знамените људе и опис села, која су чинила Грачанички срез. Састоји се из три дела где су у првом описи села, други део је посвећен знаменитим личностима, а у трећем се налазе стари списи и документа.

“Ово је моја друга књига посвећена Грачаници. У плану је и трећа која ће носити назив “Томислав Секулић и Косметско питање”. То ће бити моја трилогија која ће представљати историју мог народа овде”, истакао је аутор Стојан Секулић и додао да је требало доста времена обићи сва места која су чинила Грачанички срез, обићи архиве, као и прикупити и поверити све те податке и информације.

О књизи су говорили рецезенти проф.др Даница Андрејевић и наш истакнути књижевник Ратко Поповић.

“Књига је, заиста обимна и по величини а и по значају који описује ово место централног Косова. Хроничар и лекар, патриота и културолошки посленик Стојан Секулић, упорно и марљиво је сакупљао документа, сведочанства и статистичка демографска кретања становништва у Грачаничком срезу у претходном веку постојања српског живља на овим просторима”, истакла је проф. др Даница Андрејевић и додала да је међу корице ове књиге стала читава вековна истина о нама.

Грачанички срез је јединствена књига, која је нама била потребна као лек за душу и управо у време када бележимо 8 векова аутокефалности СПЦ, истакао је Ратко Поповић.

“Књига је утолико значајна јер сведочи о нашем трајању и концепирана је тако да остави будућим поколењима наук шта, колико и каквих је вредности све било овде”, нагласио је Поповић.

Књига има 850 страна и 1.150 слика. Представља историјски документ, говори о значајним људима овог краја, значајним постојећим објектима и обилује сачуваним документима од Турског времена до данашњих дана.

 

Check Also

“Касица прасица” у среду у Дому културе “Грачаница”

У Дому културе у Грачаници у среду, 22. марта 2023. године са почетком у 20.00 часова премијерно …