Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Бриселски споразум не морате да волите, али морате поштовати

Вулин: Бриселски споразум не морате да волите, али морате поштовати

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас у Звечану да су се времена променила и да ће Бриселски споразум морати да се поштује као што га поштује Република Србија.

“Времена су се променила, потписан је Бриселски споразум који можете да волите или не волите али ћете морати да га поштујете као што га поштује држава Србија”, поручио је Вулин подсећајући да ће након избора 3. новембра бити формирана Заједница српских општина (ЗСО).

Вулин је објаснио да ће ЗСО настати тако што ће Скупштина Србије донети уставни закон којим ће пренети своја овлашћења на Заједницу.
“Можда вам се не допада што ће то урадити Скупштина Србије, можда би било згодније да то уради нека друга скупштина, али то
ће урадити и то је наш уставни механизам да наставимо да живимо овде,” рекао је Вулин.

Он је нагласио да можемо да се правимо да се овде ништа не дешава, да овде нема силе мимо нас али се то неће радити јер 4.новембра овде ће неко морати да обезбеди плате људима.

“Након избора овде ће неко морати да обезбеди плате за школство, здраство, локалну самоуправу, неко ће овде морати да настави да купује. Људи ће овде 4. новембра морати да наставе да постоје и трају овде, без Заједнице српских општина неће успети,” поручио Вулин.

Вулин је нагласио да је у изради нацрт Статута Заједнице српских општина, да на њему ради Управљачки тим који је формирала влада и да се нада да ће са њим изаћи и пре избора.

Осврћући се на свој први долазак у покрајину након што су претходно приштинске власти забраниле званичницима из Србије долазак на Косово у време предизборне кампање, министар је казао да је на састанку у Бриселу само обновљено оно што постоји већ 14 година.

А то је, рекао је Вулин, да се ми обраћамо представницима Еулекса односно међународне заједнице када желимо посету покрајини а они потом омогуће да наше посете протекну у миру и безбедности и то је све.
“Покушава се разним триковима да држава Србија промени свој став. Неће променити свој став, не признајемо Косово, не обраћамо се директно представницима привремених институција у Приштини, ми се обраћамо Еулексу, Еулекс каже шта има о томе.
Ово је изнуђен проблем, па и изнуђено решење проблема,” рекао је Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију негирао је да ће јужно од Ибра посећивати само манастире.
“Ми ћемо се појављивати где је год потребно, где нас год наш народ тражи ми ћемо бити ту,” истакао је Вулин.

Вулин је данас боравио у општини Звечан на северу Косова где је обишао робну кућу “Метал”, цији је власник бизнисмен Синиша Недељковић.

Вулин се захвалио привредницима у Звечану за које је рекао да “одржавају живот у општини Звечан и тамо где држава не помаже, јер самостално на основу свог рада и капитала успевају да запосле људе”.

Након тога, Вулин је обишао реконструисани пут ка звечанском гробљу и две стамбене зграде у изградњи, које се налазе у центру Звечана.

Изградњу зграда финансира Влада Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију, у сарадњи са општином Звечан и Универзитетом у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Посету Звечану Вулин је наставио састанком са члановима Привременог органа општине Звечан, који је у току у згради општине Звечан.

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …