Главна / Вести / Косово и Метохија / Студенти и постдипломци из централне Србије посетиће КиМ

Студенти и постдипломци из централне Србије посетиће КиМ

На позив Српске листе, 160 студената и постдипломаца универзитета са територије централне Србије, будући лидери окупљени при Фондацији „За српски народ и државу“, посетиће Косово и Метохију у периоду од 13. до 15. фебруара.
Данас, првог дана посете, коју организују Српска листа и Фондација Српске напредне странке, у поподневним сатима планиран је обилазак манастира Високи Дечани и Пећка Патријаршија, као и Велике Хоче, где ће се студенти, у разговору са мештанима, упознати са тешкоћама живљења српског народа у енклавама на КиМ.
Другог дана, у петак, 14. фебруара, у 9 сати, студенти ће у капели Светог Трифуна у Великој Хочи, присуствовати Светој литургији, поводом празника виноградара Светог Трифуна, затим молитвеном благосиљању винограда и симболичном орезивању винове лозе. Након тога, планиран је обилазак манастира Зочиште, Грачаница и Св. Архангели и Богословије у Призрену.
Медијима је омогућено да испрате ове активности у целости. Изјаве за медије предвиђене су у Великој Хочи, након обележавања Св. Трифуна.
Трећег дана посете, у суботу, 15. фебруара, од 9 сати, предвиђена је посета северу Косова и Метохије. У Косовској Митровици, поред обиласка града и његових знаменитости, у амфитеатру Техничког факултета, у 10:30 сати, биће организован састанак са студентима наше јужне покрајине.
Медији ће моћи да испрате овај састанак, након кога су предвиђене изјаве за медије студената, представника Фондације и представника Српске листе.
Посету Косову и Метохији студенти и постдипломци из централне Србије завршиће у суботу обиласком повратничког насеље „Сунчана долина“ у општини Звечан, „Рајске бање“ у Бањској и Центра за екологију и развој спорта на језеру Газиводе. Са овом пројектима државе Србије на северу КиМ упознаће их заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …