Главна / Друштво / Посета студената из централне Србије Косову и Метохији

Посета студената из централне Србије Косову и Метохији

Другог дана посете Косову и Метохији,  150 постдипломаца и студената са Универзитета из централне Србије, који су окупљени око фондације “За српски народ и државу”, са својим домаћинима замеником директора Канцеларије за КиМ Душаном Козаревом и помоћником Дејаном Павићевићем, поводом Св. Трифуна празника виноградара и славе Ораховца и Велике Хоче у цркви Св. Трифуна у Великој Хочи,  присуствовали су литургији коју је служио архимандрит Сава Јањић и игуман манастира Високи Дечани.

“Ови млади људи имају прилику да у ова три дана заједно са нама обиђу Косово и Метохију и  упознају начин на који наш народ живи на овим просторима,  да виде да је овде безбедност и даље тема, али и са каквим се тешкоћама овде свакодневно суочавају. Ово им је прилика да се упознају са Косовом и Метохијом практично,  не само по имену и симболици, да по имену и презимену упознају те људе и децу који живе овде,” рекао је заменик директора Канцеларије КиМ Душан Козарев за РТВ Грачаница.

Највећи утисак на постдипломце и студенте који су у посету Косову и Метохији дошли на позив Српске листе, оставило је културно наслеђе које Срби имају на Косову и Метохији. Посебна им је била посета Пећкој Патријаршији и Високим Дечанима.  Имали су прилику да се упознају и друже и са мештанима Велике Хоче који су их дочекали како доликује.

Захвални су председнику Александру Вучићу јер без њега оваква посета не би била могућа, да 150 младих људи на овакав директан начин види шта је држава Србија успела да уради за Србе на овим просторима,  како би остали над својим огњиштима и како би одржала мир и стабилност.

Након Ораховца и Велике Хоче студенти са Универзитета из централне Србије у пратњи својих домаћина из Канцеларије за КиМ,  посетили су манастир Св. Врачи у Зочишту и Св.Архангеле задужбину Цара Душана, као и Богословију Св. Кирило и Методије у царском граду Призрену.

 

 

 

Check Also

Деца из Осојана уживала у представи “Палчица”

За представу “Палчица” која је била на програму четвртог дана фестивала у Дому културе у …