Главна / Вести / Србија / Позитивне оцене Европске комисије о напретку Србије

Позитивне оцене Европске комисије о напретку Србије

brisel-euУкупан тон извештаја Европске комисије о напретку Србије, који ће бити представљен 16. октобра, је позитиван, посебно у делу који се односи на дијалог Београда и Приштине и примену до сада постигнутих договора, јавља извештач РТС-а Душан Гајић.

Констатује се да је у последњих 12 месеци дошло до историјског договора између Београда и Приштине о нормализацији односа, подсећа се да је донета и одлука о отварању преговора о чланству и да је започео процес скрининга.

У нацрту извештаја у који је РТС имао увид пише и да је Србија активно и конструктивно предузела кораке у правцу нормализације односа са Приштином, што је довело до споразума и договора две стране да неће блокирати једна другу у процесу европских интеграција.

Извори у Бриселу кажу да Србија није назадовала у важним областима током претходних годину дана и да извештај одражава тај позитиван тренд.

Као главни изазови и даље су назначени владавина закона, реформа правосуђа, борба против корупције и криминала, медијске слободе, заштита мањина.

Извештај позитивно говори и о текућој реформи правосуђа, али нешто кртичније о реформама у области медија, односно кашњењима медијских закона.

Најозбиљнија критика тиче се одбијања Србије да у оквиру адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању прихвати да ЕУ задржи квоту за извоз цигарета у Србију коју је имала Хрватска.

Извештај, који ће бити објављен следеће недеље, велику пажњу посвећује растућим економским проблемима, напомиње се да су буџетски дефицит и јавни дуг наставили да расту упркос мерама које су се односиле на повећање пореза, али не и на смањење потрошње.

Наводи се да ће Србија током следеће године морати да предузме кораке у правцу економског реструктурирања и повећања конкурентности.

Тржиште рада треба да се реформише у правцу веће флексибилности и спороведе приватизација јавних предузећа у складу са акционим планом, пише у извештају Европске комисије који ће следеце недеље представити комесар Штефан Филе.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …