Главна / Вести / Косово и Метохија / У цркви Свете Петке у Лапљем Селу, служен парастос жртвама злочина у Ливадицама

У цркви Свете Петке у Лапљем Селу, служен парастос жртвама злочина у Ливадицама

Поводом 19. годишњице стравичног злочина у Ливадицама, када је  од последица екползије мине на коју је налетео аутобус Ниш- експреса,  погинуло је 12 а повређено 43. Срба,  који су из централне Србије кренули пут Грачанице на Задушнице, у цркви Свете петке у Лапљем Селу служен је парастос жртвама.

“Данас по 19. пут сведочимо о злочину, о неделу, о једном нечовечном чину, који се збио пред лицем људи из међународне заједнице, који су дошли да тобож донесу мир и благостање, а донели су страдање, за које ни до данас нико није одговарао”, рекао је у беседи након парастоса, секретар Културно- просветне заједнице КиМ Ратко Поповић.

Путници који су имали срећу да преживе овај стравични злочин, кажу да ни доо данас не могу да избаце из главе трауму, коју су тада преживели.

Једна од њих је и Јелена Стојановић, иначе рођена сестра страдале Мирјане Драговић, која каже да се и данас  са мислима и сликама своје страдале сестре успављује и буди.

“У мојој глави је и данас исто као што је било јуче и као што ће бити сутра, свако свитање је са њеним именом на уснама и то се неће променити”, каже Јелена, која истиче да је бол још већа јер нико ни после 19. година није одговарао за овај злочин.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић, који је и сам био у једном од аутобуса у конвоју, каже да је веома тешко заборавити ужас који је тога дана видео.

“Ове стравичне слике разнетог аутобуса и тај ужасан призор никада не могу заборавити. Око разнетог аутобуса и жртава било је пуно представника међународних снага безбедности, пре свега КФОР-а и тада смо мислили да ће све стати, да ће се престати са свим злочинима над Србима,  да нико више неће смети да било шта учини и да ће се сви ангажовати да се злочинци пронађу. Међутим и данас видимо да та агонија још увек траје”, казао је Поповић.

Парастосу је присуствовао и председник Одбора Републике Српске  за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је истакао да  је неписано правило и у Републици Српској, да кад Срби изгубе живот, нико не одговара.

” Ових 12 људи је изгубило живот само зато што су Срби. То нас упозорава да  увек  требамо бити заједно и на оваквим али и на другим местима и да заједно чувамо оно што је наше”, рекао јуе Арлов.

У терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ су погинули: Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Миланко Kраговић, Лазар Милкић ,Драган Вукотић, Небојша, Снежана и њихов двогодишњи син  Данило Цокић.

Један од нападача на аутобус Фљорим Ејупи је првобитно од стране судског већа међународних судија УНМИK-а 2008. године био осуђен на 40 година затвора, али га је због недостатка доказа Врховни суд Kосова ослободио оптужби.

 

 

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …