Главна / Вести / Косово и Метохија / Јанковић и Бејани: И интерно расељени да гласају 3. новембра

Јанковић и Бејани: И интерно расељени да гласају 3. новембра

sasa_jankovicНа предстојећим локалним изборима на Косову и Метохији нужно је обезбедити практичну могућност да гласају и интерно расељена лица, заједнички су оценили Заштитник грађана Саша Јанковић и специјални известилац УН за интерно расељена лица Чалока Бејани, саопштено је данас у Београду

Јанковић је истакао да је “за слободу избора који се организују кључно и да на бираче нико, а поготово представници било које власти, не врше притисак”, саопштено је из његовог кабинета.

Заштитник грађана додаје и да због познатог стања на КиМ, нема фактичку могућност да на лицу места проверава основаност притужби које одатле добија, нити да пружи ефикасну заштиту грађанима који му се обрате.

Јанковић је апеловао и “на све власти на територији КиМ да омогуће, поштују и заштите право грађана да слободном вољом изаберу своје политичке представнике “.

Са Бајенијем је јуче у Београду разговарао премијер Ивица Дачић који је посебно указао на то да привремене косовске власти настоје да велики број интерно расељених лица искључе из бирачких спискова на предстојећим локалним изборима.
“Интерно расељеним лицима треба омогућити да гласају на локалним изборима на Косову и Метохији”, истакао је Дачић у разговору са Бејанијем, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Бејани ће, како су претходно најавиле УН, од данас до 13. октобра посетити Косово како би се упознао са ситуацијом интерно расељених особа.

Check Also

Осуђена посланица покрета Самоопредељења у Призрену

Основни суд у Призрену осудио је посланицу владајућег покрета Самоопредељење у косовској скупштини Јетмире Вранези …