Главна / Друштво / Укидање приштинске таксе – полумере или Куртијев трик

Укидање приштинске таксе – полумере или Куртијев трик

Постепено укидање таксе на српске производе није одлука косовске владе већ једнострани предлог њеног премијера Аљбина Куртија. Курти је због тога критикован из Вашингтона, али је најава да намерава да повуче таксу, похваљена из Брисела. Из Београда порука да се ради о новом Куртијевом трику, а из Приштине да је реч о превари.

Такса на српске производе удаљила је Приштину и Београд, а најава њеног постепеног укидања, чини се, нову косовску владу на првом озбиљнијем испиту удаљaва и од њеног главног међународног савезника Сједињених Америчких Држава.

“Курти покушава да се покаже као важан фактор и као политичар који може да уради све. Сада због тога он покушава са оваквим одлукама нешто као да се прави да је велики фактор, али у ствари није пошто је наша земља, није неко ко може нешто сам да направи”, каже Фисник Хаљими, аналитичар.

Није занемарљиво ни то што Куртијева динамика укидања таксе поново свађа коалиционе савезнике у косовској влади која није саставила ни месец дана од формирања.

На данашњој седници владе није било речи о најави условног укидања таксе. Али биће их наредних дана, јер из коалиционог Демократског савеза траже укидање таксе без условљавања, попут Сједињених Америчких Држава.

“Ми смо били за укидање тарифе јер је то била мера без координације са нашим партнерима и наши односи са пријатељима могли су бити угрожени због таксе на производе”, каже Вјоса Османи, председница Скупштине.

Опозиционе странке, које су увеле таксу, противе се њеном укидању и најављују ванредну расправу у скупштини, не искључујући протесте.

“Ми се отворено противимо укидању таксе, све док Србија наставља са старим ставом и јасно је да Србија није променила свој став у вези са Косовом. Тако смо то јуче описали – као предају Србији. Мислимо да је учинио грешку све док нема потпун споразум са САД”, каже Даут Харадинај из Алијанса за будућност Косова.

Вучић: Нови трик Аљбина Куртија

И у Београду сматрају да је Куртијева најава заправо маневар. Председник Александар Вучић оцењује да је најава о делимичном укидању приштинске таксе нови трик Аљбина Куртија.

Смислио је Курти, каже Вучић, да укине таксе на сировине, зато што пшеницу добија јефтиније него да је из Северне Македоније, јер то траже албански бизнисмени како би могли да праве јефтиније тесто.

“Али српске финалне производе, чоколаде, кекс и прашак, то га не интересује, где би Срби направили профит. Је л’ си то сам смислио или ти је неко помогао? Србија ће сачекати и видети шта ће даље бити. Када буду укинули таксе, разговараћемо, а до тада стрпљивост и трпељивост”, каже Вучић.

У економском смислу Куртијева најава у Приштини се не тумачи погрешно. Упућени кажу да су 80 одсто пласмана робе из централне Србије и Босне и Хрецеговине чиниле сировине и полупроизводи.

“Данас највећа добит у бизнису је смањити трошкове. И то је један главни индикатор који ће сигурно учинити своје да се опет врате производи и да економска размена добије свој примат. Оно што је важно јесте да сви морамо да се ангажујемо зе једну нову ЦЕФТУ, у једној ЦЕФТИ кроз коју ће се решити проблеми”, каже Сафет Грџалија, економски аналитичар.

Таксе од 100 одсто на српску и робу из Босне и Херцеговине уведене су у новембру 2018. године. Од тада, српска роба организовано није улазила на косовско тржиште. Губитак српских предузећа премашио је 400 милиона евра.

Извор: РТС

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …