Главна / Вести / Србија / Дачић: Смисао СПС јесте да брани интересе Србије и своје идеје

Дачић: Смисао СПС јесте да брани интересе Србије и своје идеје

Социјалистичка партија Србије (СПС) обележила је вечерас у Пожаревцу 30 година од оснивања, а председник странке Ивица Дачић поручио је том приликом да је смисао њеног постојања да брани државне и националне интересе Србије и своје идеје.

Дачић је навео да су иза Слободана Милошевића, оснивача СПС-а и председника СРЈ, остали Дејтонски споразум, Република Српска, Резолуција 1244 Савета безбедности УН, а данашња генерација треба да се бори да сачува Србију у наредним тешким временима, изложена тешким притисцима с којима ће бити суочена.

Истакао је да то не могу учинити уколико не буду јединствени и у својим редовима, али и са својим коалиционим партнерима – Јединственом Србијом, с којом коалиција траје већ 12 година.

“Од следеће недеље чекају нас избори, то што неки бојкотују изборе не значи да ће они бити лаки. На изборима мора да победи Србија, све друго би било лоше за будућност наше земље. Србија нема алтернативу, све је релативно осим Србије, а ту су негде и социјалисти”, истакао је лидер социјалиста, који је и министар спољних послова Србије.

Дачић је на почетку свог обраћања обавестио све да је здрав, с обзиром на то да се данас вратио из званичне посете Кини, и додао да је најважније од свега што је чуо у Кини, а то је да су поносни што имају таквог пријатеља као што је Србија који у невољи мисли како да пружи солидарност и помогне. Како каже, Србија јесте мала земља, али је том посетом показано да је велика.

Подсетио је да је Кина увек била уз Србију и додао да је приликом посете казао да су Кинези остали у Београду и за време НАТО бомбардовања 1999. и нису се плашили бомби. “Страдали су заједно с нама, како да се ми онда плашимо вируса. Кина је на бранику не само свог народа већ целог света, зато је била важна наша подршка”, казао је Дачић.

Додао је да је пренео поздраве председника Александра Вучића, као и да ће њему пренети поздраве из Кине и договор да кинески председник поново у септембру посети Србију.

Наводећи да је СПС уочи предизборне кампање поделио Србију на регионе, Дачић је казао да када се одлучивало где ће прославити 30 година од оснивања у Браничевском округу, одмах казао да ће то бити у Пожаревцу, у коме је сахрањен Слободан Милошевић. “Каква бисмо ми била партија када бисмо се одрицали нашег оснивача Слободана Милошевића”, истакао је лидер СПС-а. Додао је да, међутим, социјалисти немају намеру да живе на рачун прошлости из које, како каже, треба да извуку поуке и казао да је Милошевић правио грешке јер је водио рачуна о државним и националним интересима, док су други финкционери СПС-а водили рачуна само о својим интересима.

Из прошлости, како је навео Дачић, требало би узети све што је најбоље, јер њихова идеја може да траје само ако се надограђује, ако прати корак са временом. “Зато нисмо данас овде да бисмо славили прошлост, већ да бисмо узели најбоље из ње како би Србија била боља”, истакао је Дачић.

Истакао је да је Србија важнија од свега, а да је СПС “живела” у тешко време, када се, између осталог распадала и држава, када су Срби који су према новим границама остали ван своје државе били и нападани, када су и војно Србију напали како би се сагласила да Косово постане независно. “Некоме се може чинити да је СПС за све крива. Нажалост, 20 година касније многи од тих проблема су и даље актуелни, што показује да је проблем у томе што се водила систематска антисрпска политика с циљем да се што више угрози национални интереси Србије”, рекао је Дачић.

Истичући да је Србија најважнија, Дачић је казао да када се иде на изборе, битно је одлучити да ли се гласа за земљу или њене непријатеље.

Према његовим речима, они који најављују бежање са избора путем бојкота кажу да је Република Српска геноцидна творевина, да треба признати независно Косово, да је Србија крива за стање у Црној Гори. “Када све то погледате, видите да је наша обавеза да учинимо све да на овим изборима победи Србија”, казао је Дачић и додао да је зато сигуран у добар резултат СПС-а, као и у то да ће након избора наставити коалицију и добру сарадњу са Александром Вучићем на одбрани националних и државних интереса Србије.

Изразио је чврсту подршку Вучићу као председнику Србије у одбрани државе од свих притисака који могу да је угрозе, јер, како каже, у Србији има много политичких партија, али Србија је једна и остаће после свих. “Све оно што смо радили на одбрани наших националних интереса јесте нешто чиме смо се ми представили нашем народу, не знам шта је то потребно да се објашњава у предизборној кампањи да би се видело ко воли Србију и ко ради у њеном интересу”, рекао је Дачић.

“Ми смо увек били на страни Србије”, нагласио је Дачић и додао да се СПС темељи на два главна стуба: национални интерес – Србија, патриотизам и социјална правда, односно равноправност свих грађана.

Говорећи о важности жена у политичком животу, казао је да су после 5. октобра 2000. године у СПС-у остали најјачи, а да су међу њима најчвршће, најхрабрије и најпостојаније биле жене.

Дачић је истакао да је јака СПС веома важна за политичку стабилност Србије, те да гарантује очување и континуитет социјалистичких идеја у земљи. Објаснио је да се данашња СПС не залаже за Стаљинов социјализам, већ за социјализам који ће пратити модерне токове, у којем ће бити реално да се сви школују и лече безбедно.

Наводећи да је веома битно какав ће резултат СПС остварити на следећим изборима, Дачић је казао да ће о томе народ одлучити, а да је на њима да знају шта народ мисли и шта му је потребно. “Све ћемо урадити да Србија буде развијена земља, да иде ка ЕУ, али нећемо дозволити да ишта угрози наш српски национални и државни интерес. Све ћемо урадити за одбрану Србије”, нагласио је Дачић.

Он је најавио је да ће у недељу 30 година од оснивања СПС бити обележено у Краљеву, а да ће централна прослава бити 17. јула.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …