Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Делимично укидање таксе је маневарска игра Куртија

Дачић: Делимично укидање таксе је маневарска игра Куртија

Министар спољних послова Ивица Дачић оцењује да је најава косовског премијера Аљбина Куртија за делимично укидање таксе на робу из Србије само маневарска игра у оквиру Куртијеве политике.

Дачић је у изјави за Прва ТВ рекао да се суштина Куртијеве политике види у његовој канцеларији где стоји албанска, а не косовска застава, и поновио речи председника Александра Вучића да је ово још једна манипулација која долази из Приштине.

“Гренел је рекао да таксе треба да буду у потпуности укинуте. Ово су маневарске игре да се што више замагли суштина Куртијеве политике, а суштина његове политике се види у његовој канцеларији где је застава Албаније и где нема заставу Косова”, наглашава Дачић.

Каже да је нелогично да се од Србије тражи обустављање кампање против признања једностране независности Косова и то у тренутку када су се министри спољних послова такозваног Косова и Албаније на недавно одржаном министарском састанку у Солуну договорили да на следећој заједничкој седници владе Албаније и Косова потпишу споразум о заједничком лобирању за признање независности Приштине.

“Они ће све то да раде, а Србији да буде забрањено, мислим да је то нелогично”, истиче Дачић.

Подсећа да су таксе једностране акт Приштине и да треба да буду укинуте без икакве услове за Србију, јер ми нећемо то прихватити.

Каже да се Србија никада није обавезала да Косово буде исто што и она и наглашава да нико у свету од међународних организација не признаје Косово.

“Сада у Солуну, када је био први министарски састанак спољних послова из региона и био је присутан и нови министар спољних послова Гљаук Коњуфца, који је између осталог рекао да се они противе томе што се Косово обележава са звездицом, а ја сам му на то поставио питање да ли мисле да историја почиње од њих”, навео је Дачић и додао да прво мора Приштина да се изјасни да ли прихвата све договоре које су до сада постигнути или не.

Подсећа да нико то не признаје у свету када је реч о међународним организацијама, укључујући и ЕУ.

“ЕУ је постигла договор са Приштином и Београдом да се Косово обележава на начин са звездицом и фуснотом и тако је у свим документима ЕУ. Значи, ако они не желе тако, нека се изјасне да не прихватају. Нека се изјасне да не прихватају Бриселски споразум. Шта то сада значи – ми смо до сада договарали и све договорено сада ћемо бацити у воду”, навео је Дачић.

Каже да приштинске власти ођедном траже реципроцитет, а да нико не може да утврди о чему се ради.

“Знате о чему се ради, они хоће да буду третирани као држава. То апсолутно није предмет нашег разговора зато што су ови разговори и дијалог који се водио свих ових година били статусно неутрални. Курти треба да престане да глуми Алису у земљи чуда, већ да се изјасни хоће ли да се бави одговорном политиком или неће”, истицће Дачић.

Он је подсетио и да се недавној косовски председник Хашим Тачи на друштвеним мрежама захвалио америчком конгресмену Елиоту Енгелу због подршке у признању косовске независности од стране Јамајке.

Дачић је нагласио да је на крају испало да је реч о лажним вестима, али је и упозорио да “где има дима, има и ватре”.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …