Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Изборе расписујем 4. марта, у Вашингтону КиМ главна тема

Вучић: Изборе расписујем 4. марта, у Вашингтону КиМ главна тема

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је велика част за Србију што ће учествовати на скупу америчко-израелског комитете за јавне послове у Вашингтону. По повратку из Вашингтона, расписаћу изборе 4. марта, каже Вучић.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекаода ће 4. марта расписати парламентарне изборе, додајући да ће кампања бити дуга више од 50 дана.

“Кад су тако дуге кампање, потребно је не јурити, не можете да достигнете врхунац кампање ако не направите тактику за то, сви ће имати времена да направе тактику. Надам се да ће листа коју водим направити добар резултат”, напомиње председник Србије.

Изборе ће, каже председник, расписати по повратку из Вашинтона где ће учествати на скупу америчко-израелског комитете за јавне послове у Вашингтону (АИПАЦ).

Важни сусрети у Вашингтону, КиМ главна тема

Скупу ће присуствовати бројни чланови Конгреса, амерички државни секретар Мајк Помпео, амерички потпредседник Мајк Пенс. Председник истиче да ће се са скоро свима видети.

“Тамо ће говорити и аустријски канцелар Себастијан Курц и са њим ћу се видети, са свима који о нама одлучују у САД, и на том скупу али и на свим сусретима. Сутра учествујем на тој конференцији, одмах идем у Вашингтон. У понедљак сусрет са Помпеом, имаћу сусрет и са Гренелом, Палмером. Ићи ћу и у Пентагон. КиМ ће бити најважнија тема”, поручује председник.

Позив је, како каже, добио не због имена и презимена већ због свега оно га што је Србија урадила – усвојила декларације и законе.

“Претпостављам да је то резултат свега онога што смо урадили. Велика част за нас, а кад бих вам рекао колике напоре су улагали многи амерички конгресмени да Тачи и други учествују на скупу, људи ће боље разумети колика је част за нашу земљу”, наводи Вучић.

О Куртијевој најави: Да ли је требало да вриснемо од одушевљења? 

Указујући да ће питање Косова и Метхоје бити главна тема састанака у Вашингтону, председник се осврнуо и на најаву косовског премијера Аљбина Куртија да ће од 15. марта укинути таксу на увоз сировина из централне Србије.

Сматра да Европска унија у Куртију види великог савезника и да је његову најаву подржала саопштењем не чекајући прво реакцију Србије.

“ЕУ је изашла пре нас, никада нису били тако брзи. То је очигледно било договорено у Приштини каква реакција треба да буде да би било похваљено. Не знам шта да кажем, не желим да увредим било чији труд”, указује председник Србије.

Наводећи да су таксе на снази готово 15 месеци и да је то довело до прекида трговине, Вучић напомиње да “су очекивали да реакцију ‘ви сте хероји'”.

“Не, чекајте, ви сте уништили нашу позицију на тржитшту, изгубили смо 500 милиона евра. Ми на то треба да вриснемо од одушевљења и кажемо ‘фантастична вест’? Имао сам позиве из више европских земаља које су ме саветовале да то прихватим. Ја сам рекао да можемо да прихватимо да не разумемо многе ствари, али баш да смо најглупљи, није сасвим истинито”, сматра Вучић.

И поред такси, Србија је, према његовим речима, била земља са највећом стопом раста уз мађарску у целој југоисточној Европи.

“Нормална је подршка нашем народу” 

Коментаришући изјаву црногорског председника Мила Ђукановића за Ројтерс да Србија и Русија поткопавају независност Црне Горе, председник је рекао да је то неистинито и да, каже, зна да и Ђукановић “зна да је то неистинито”.

“Несумњиво је да ће Американци увек ићи против СПЦ јер мисле да Русија има утицај на нашу цркву. Европљани ће се правити невешти и тражиће што мање приче о етницитету, српском народу. Немају одговор једино на моје питање за све њих: не тражимо велику Србију, тражимо да Срби имају она права која су загарантована свим другим грађанима који припадају нацијама мањим у односу на већинску, тражимо да Срби имају права каква имају Албанци у Северној Македонији. Мислим да је то у складу са највишим светским стандардима. Подршка нашем народу је нормална”, наводи председник Србије.

Додајући да сваку ноћ погледа целе вечерње дневнике свих земаља у региону и окружењу, Вучић је рекао да се у њима може видети “страшна подршка обесправљеном црногорском народу у Србији”.

“Замислите, отприлике их је 40 пута мање него Срба у Црној Гори. Све што можемо да помогнемо Црногорцима овде, помоћи ћемо. Нећемо да их оптужујемо, ти људи морају да живе и да се осећају као део државе. Али, ето, некима је то политика да увек оптуже Србију за све. Неће то бити главна тема у Вашингтону”, каже Вучић.

Када је реч о Босни и Херцеговини, председник наводи да ће у Вашингтону чути “како је Милорад Додик крив за све, да је Република Српска тег око врата свима”.

“Од мене ће чути да је РС уствна категорија БиХ, да је установљена Дејтоном, и да је била услов сине qуа нон за мир. Такође ћу поставити питање шта је то Србија урадила другачије или погрешно да буде тема најжешћих напада, а да истовремено сви ћуте и праве се невешти”, напомиње Вучић.

“Србија неће бити паркинг за мигранте” 

Коментаришући могућност да Турска пусти мигранте ка Европи након напада у Идлибу, Вучић је рекао да ће Србија морати да се сачува у мигрантској кризи али и да покаже поштовање према мигрантима.

“Никад не знате како ће се развијати та криза. Кроз нашу територију је прешло много људи, у стању смо да издржимо 10.000 људи, али ако неко мисли да можемо да буде паркинг за мигранте, Арбиј ће заштити своје интересе, тај филм нећете гледати”, поручује председник.

Неопходни су солидарност, поштовање и заштита националних интереса, понавља Вучић.

“Ако мислите да ћемо тек тако да препустимо да будемо паркинг за нечије ратне игре, то неће бити. Не требају нам зидови, имаћемо снаге”, истиче председник позивајући грађане на јединство.

“Да се изборимо са вирусима који владају али и да победимо све тешкоће и сачувамо мир и стабилност, и да се сачувамо у мигрантској кризи, да сачувамо достојанство”, наводи председник.

Спремни смо за коронавирус

Председник је рекао да је Србија спремна у случају да коронавирус стигне у Србију.

“Немамо никог зараженог, али тешко ћемо проћи без тога. У региону већ свуда постоји, али и кад се појави ништа неће бти страшно”, рекао је Вучић изражавајући забринутост што епидемија утиче на економију и берзе.

Упркос томе, додао је Србија има огромну ликвидност.

“Да динара не зарађујемо у овом тренутку, ми можемо неколико месеци да издржимо не увећавајући јавни дуг. Финансијски смо се обезбедили. Брине ме пад берзи, то све руши добар економски амбијент. Разговарао сам са шефом ммф-а, и он је рекао да нема прогнозе, нико не може да је направи. Наше је да се држимо, да будемо ујдињени”, каже Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Време нам није савезник за решење питања КиМ

Време нам није савезник за решавање питања Косова и Метохије, поручио је вечерас председник Александар …