Главна / Вести / Косово и Метохија / Љајић: Притисак САД да се укину таксе никада није био већи

Љајић: Притисак САД да се укину таксе никада није био већи

Притисак САД на представнике Албанаца у Приштини за укидање такси на робу из централне Србије и БиХ никада није био већи, изјавио је Љајић, оцењујући да се у томе види и да је САД стало до наставка дијалога Београда и Приштине.

Љајић је за ТВ Прва казао да САД неће променити своју одлуку о признавању независности Косова, али да показују да им је стало до наставка дијалога, као и да је њихов притисак много врећи него ЕУ која је, како каже, преокупирана својим проблемима и не бави се озбиљно регионом, иако су им пуна уста тога.

Министар додаје да је косовски премијер Аљбин Курти под притиском и од стране свог коалиционог партнера Исе Мустафе, као и од косовских произвођача.

Како каже, сам Курти је објаснио зашто се укидање такси прво односи на сировине.

“У 2018. години, 58,8 одсто робе из централне Србије на Косову се односи на репро материјале и сировине, према нашим подацима, а према косовским подацима, 83 одсто житарица се допреми из Србије, 60 одсто скроба, слада, трећина хартије…”, казао је Љајић.

Додаје да је делимично укидање такси недовољно да би с е постигло оно што је потребно региону, а то је слободан проток робе и људи.

“Због такси смо доста изгубили – 470 милиона евра. То је губитак за нашу привреду, посебно за прехрамбену индустрију, много ће тешко бити да се врати, ако имамо ову атмосферу конфротације, сукоба, ових објављених трговинских ратова”, каже Љајић.

Додао је да је интерес и Србије и Косова и Метохије слободан проток људи и робе, и истиче да неће економија и трговина решити политичке проблеме на КиМ, али је важно да људи и привреде сарађују и функционишу.

“Ми ћемо прихватити сваки сертификат који је статусно неутралан и у складу с Бриселским споразумом”, навео је Љајић.

Извор: РТВ, Т а н ј у г

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …