Главна / Вести / Србија / Дачић: СПС за развијену и социјално-праведну Србију

Дачић: СПС за развијену и социјално-праведну Србију

Социјалистичка партија Србије (СПС) облежила је данас у Краљеву 30 година постојања скупом у Хали спортова са којег је лидер социјалиста Ивица Дачић поручио да СПС треба и даље да остане храбра, да ради у интересу државе и да води рачуна о принципима једнакости.

“Наравно да морамо да створимо развијену Србију, али и социјалноправедну Србију. Зато сам поносан на све што смо урадили у протеклих осам година са Српском напредном странком (СНС), али морамо да гледамо и шта ћемо у наредних 30 година и шта ћемо оставити онима који дођу иза нас”, рекао је Дачић.

Том приликом је подсетио да је СПС за 30 година прошао кроз разне проблеме и да никада није било лако.

“Сви знамо да је СПС настала 1990. као наследница Комунистичке партије, која је настала 1919. године и Социјал-демократске странке из 1903. године. Данас странке не могу да један посланички мандат дочекају јединствено, а ми смо опстали 30, па и више од 100 година”, рекао је лидер СПС.

За то време, како каже, чланови поменутих странака трпели су диктатуре, убијања својих људи за време И и ИИ светског рата, бомбардовање Србије и, како је навео, “на крају крајева ”убијање” предсеника Слободана Милошевића”.

Зато је, како је истакао, важно да се из прошлости извуче оно што је битно и да се гледа у будућност.

“Морамо да се оспособимо и да следеће рођендане од 40. или 50 година дочекамо заједно – јаки, још јачи, на радост грађана Србије”, навео је Дачић, а краљевчаким социјалистима поручио да имају задатак да остваре још бољи резултат него на прошлим изборима.

Истакао је да Србија никада не сме да се одрекне права на “нашу свету земљу – Косова и Метохије”.

“Вода која тече кроз Краљево долази са КИМ и нека нас то опомене да нема историје Србије без косовске идеје. То није идеја везана само за територију, већ и за наше окупљање, историју, тамо је био први спрски главни град, тамо и јесте седиште Српске православне цркве, а сваки комад земље на КИМ је заливен спрском крвљу”, навео је Дачић.

Сматра да ће, сви они који хоће да граде на нечијим гробовима, лоше проћи у историји.

“Ми јесмо за дијалог, компромис, али у име СПС и Јединствене Србије могу да кажем да ћемо се, заједно са Вучићем, одупрети сваком притску, јер на ултиматуме и уцене сигурно нећемо пристајати”.

Освнуо се и на политику СПС, истичући да та партија има два стуба – патриотски и социјално-праведни.

“Патриотски значи – све за Србију, а Србију нећемо дати низашта. Зато што сматрамо и не прихватамо мишљење које су неки вековима покушавали да створе у нашем народу – да бити ”европејац” значи бити анти Србин. Европа је заснована на одбрани националног суверенитета и интереса сваког европског народа, а тако ће бити и са српским народом – у Европу само ако нас Европа поштује”, навео је лидер социјалиста.

Ових дана, како је рекао диви се нашем народу који живи у Црној Гори.

Толико љубави, према Србији и СПЦ и спрским светињама треба да буде пример за сваког Србина у Србији, истакао је Дачић и поручио да “Србија никоме не прети, али сви морају да знају да има уставну обавезу да заштити све Србе где год они живели”.

Дачић је истакао да Црна Гора својим признавањем Косова као независне државе није плхјунула на Србе и Србију, већ да је пљунула себи у лице и на своју историју.

У сусрет предстојећим локланим изборима, Дачић је навео да социјалисти треба да буду храбри, да раде у интересу државе, да воде рачуна о принципима социјалне једнакости и правде, јер је патриотизам морална и уставна обавеза.

Потпредседник ГО СПС-а и потпредседник Народне скупштине Србије Ðорђе Милићевић је рекао да је СПС остала верна идеји социјалне правде и борби за обичног човека.

“Данас је СПС водећа партија левице у Србији, друга по снази политичка опција на политичкој сцени Србије. Ми смо наследници идеје која је знала да крвари за правду и једнакост. Могу да нас оптужују за свашта у протерклих 30 година, али никада не могу да кажу да смо икада били против своје државе и свог народа. И онда када смо били у позицији опозиције нисмо се понашали као ова данашња опозиција. Увек смо били на страни државе и својих грађана”, нагласио је Милићевић.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао је да коалиција СПС и ЈС подржава председника Србије, али да ће се на предстојећим локалним и посланичким изборима сама борити да оствари велики резултат.

“Сигуран сам да ћемо и после сабирања гласова да направимо коалицију, али једно су предсенички избори, а друго су локални и републички”, навео је Марковић.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Србија трн у оку због успеха, мета напада Вучић

Члан Главног одбора СНС Петар Петковић оценио је данас да је Србија због својих успеха …