Главна / Вести / Свет / Вучић: Палмер и Гренел снажно за укидање такси

Вучић: Палмер и Гренел снажно за укидање такси

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Метју Палмер и Ричард Гренел сматрају да је важно да се потпуно укину таксе Приштине, како би могло да се разговара о важним суштинским питањима.

Вучић је новинарима у Вашингтону рекао да је захвалан и Геренелу и Палмеру на искрености и на томе што на снажан начин инсистирају на томе да се таксе укину, као и што не подржавају намеру Аљбина Куртија да делимично укине таксе.

“Они сматрају да је важно да се укину таксе да бисмо могли да разговарамо о важним, суштинским питањима. Мени није није проблем да се састанем са Тачијем и Куртијем на панелима, али разговора о суштинским и статусним питањима неће бити док се не укину таксе. То сам рекао и Палмеру”, истакао је Вучић и додао да се у противном може разгвоарати само о техничким притањима.

Каже да је то рекао и Палмеру, а да то зна и Гренел и додаје да је и правично да таксе буду укинуте.

Упитан да ли ће доћи до сусрета са Хашимом Тачијем, који је такође у САД, Вучић је казао да то још не зна.

“Немам ништа против сусрета, али чекам резултате о таксама. Да ли ћемо да се сретнемо негде нисам имао проблем, али стварних преговора о било којем статусном питању неће бити”, истакао је Вуцицћ и подсетио да се са Тачијем и Куртијем срео и у Минхену.

“Али, они неће бити на АИПАЦ-у и то је велика санса за Србију”, рекао је Вучић.

Он је пренео и да се у САД суочвамо са кампањом коју су Албанци повели преко филма Хрвата, Јакова Седлара који покусава Србе да приказе у негативном светлу током Другог светског рата.

“Да је тобоже Недићева влада прогонила Јевреје, без историјских чињеница и стварних података, а како су их Албанци и муслимани спасавали од Срба”, рекао је Вучић.

Он је додао да су притом помешали и годину када је Ајнштајн дошао у Америку, да у филму има и других грешака, али да ће га сутра пустити у Њујорку и Вашингтону.

“Покусавају на све начине да спрече да се глас Србије чује на АИПАЦ, али ја ћу покусати да одговорим на најбоље могуће нацине”, навео је он и поменуо колико је само новца дато да се не би поменуо Јасеновац на разним манифестацијама.

САД показују већу заинтересованост за Југоисточну Европу

Вучић је истакао данас, након састанка са изаслаником САД за Југоисточну Европу Метјуом Палмером, да Америка показује све већу заинтересованост за ЈИЕ, што је и шанса за нашу земљу.

Вучић је, у Вашингтону у изјави новинарима, подсетио да је Палмер изасланик не само за Западни Балкан, већ и Југоисточну Европу, те да се бави и проблемима Турске и Грчке, не само нашим питањима.

“Разговарали смо о свим важним питањима региона, разменили мишљење и ставове. Америка показује све већу заинтресованост за проблеме који постоје у читавој ЈИЕ. Мислим да ће се то кроз различите видове показати“, подвукао је он.

Вучић је разговарао и да Адамом Боехлером којег је недавно председник САД Доналд Трамп поставио као лидера развојне финансијске корпорације, која је по први пут ставила Западни Балкан као интересатно место за инвестиције.

“Ако смем да кажем уз много не лаких ствари са којима ћемо се суочавати то је велика прилика за Србију. Посебно у шта желе да инвестирају је приватни сектор, и то је велика ствар која може драстично да допринесе нашем даљем развоју”, рекао је он.

АИПАЦ – људи који сублимирају сву моћ света

Вучић је изјавио да ће на конференцији АИПАЦ-а, покушати да на најбољи начин представи односе Србије и Израела, али и Србије и САД, указујући на велики значај тог скупа, јер је реч о једној од најмоћнијих огранизација на свету.

Вучић је истакао да на том скупу никада није било ни српског председника, нити премијера.

“То је најмоћнија и најзначајнија, не само лобистичка, али и лобистичка организација на свету. То су људи који сублимирају сву политичку и економску моћ савременог света, посебно западног. Ту нама није било места, а није ни сада било лако да добијемо место”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Председник је поручио да ће покушати да на најбољи начин предсатви односе Србије и Израела, Срба и Јевреја, као и односе Србије и САД.

“Сви су научили да кажу лепе речи, али није то питање. Хоћемо да покажемо шта смо урадили, а постоје ствари које смо само ми у Европи урадили. Знамо са чиме долазимо, а да ли ћу то успети да изнесем на најбољи нацицн за земљу.. Даћу све од себе”, истакао је Вучић.

Он је констатовао да јавност у Србији не разуме колико је важна конференција на којој ће говорити, која је, истиче, вероватно појединачно посматрано, најважнији догађај на којем је био и на којем ће бити.

“Али, некада смо у Србији сами себи довољни и мислимо да нам нико други није важан”, приметио је он.

Вучић је истакао да ће остати записано у историји да смо имали прилику и изразио наду да ћемо је добро искористити.

“Надам се да ћемо умети да сагледамо, што ја нисам умео пре 20 или 15 година, а добар део наше јавности не сагледава целину колики је значај САД и Јевреја у свету, колико је значајно од њих добити подршку. Ако будемо ту нешто померили направићемо велики успех”, уверен је он.

Упитан да ли ово види као политички изазов и преокрет, Вучић је рекао да не верује у преокрете, али да верује да је ова посета веома важна.

“Та њихова развојна финансијска корпорација је нешто што праве праралелно ”Једном појасу и једном путу”. Улагаће много новца, бориће се за америчку доминацију преко економије на светском нивоу, дакле улагаће све више у Западни Балкан, а и Србија је ту”, рекао је Вучић.

Са друге стране, како је навео, Србија ће имати прилику да у 10-15 минута изнесе своје ставове на годишњој конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове АИПАЦ, пред 20.000 људи, међу којима су најмоћнији људи света, који одлучују не само о односима између Израела и Америке, већ и о односима других земаља са САД и Израелом.

“Покушаћемо то да искористимо, то је страховито важно”, рекао је Вучић.

Он је додао да је бесмислено мислити да ће САД да промене мишљење по питању КиМ.

“Али ми можемо да покушамо да се боримо за своје интересе, да Србија буде представљена на другачији начин, да људи овде који су Срби буду поносни на то што долазе из Србије, да будемо поносни на односе са САД. То је наш посао и то ћемо покушати да урадимо”, поручио је Вучић.

Председник Србије је додао да има “велику трему и огроман страх” пред обраћање на конференцији АИПАЦ.

“Све сам прочитао, чини ми се 500 пута и помислим да све знам, али после три минута као да сам све заборавио. То је ваљда проблем са одговорним људима који желе да допринесу својој земљи”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће ово бити прилика да говори о стварним односима између Срба и Јевреја и колико су нам судбине биле једнаке у прошлости, мада се како је додао, Холокауст не може поредити ни са чим.

“Заједнички су нам били логори, а и Јасеновац је наса заједницка судбина”, закључио је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …