Главна / Вести / Србија / Вучић: Србија намерава да купи оружје од Израела

Вучић: Србија намерава да купи оружје од Израела

Србија намерава да купи оружје од Израела, изјавио је председник Александар Вучић у интервјуу Џерузалем посту.

Вучић је за израелски лист, на маргинама конференције Америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ) у Вашингтону, поновио да ће Србија отворити дипломатско представништво и представништво Привредне коморе у Јерусалиму и истакао да ће се Србија увек трудити да усклади своје интересе са Изреалом.
Одговарајући на питање о антиизраелској кампањи бојкота, изолације и санкција (БДС) у западној Европи, Вучић је рекао да Србија намерава да купи оружје од Израела и да та набавка “неће бити мала испорука”.
Вучић је рекао да БДС у Србији не постоји и истакао да наша земља “није плодно тле за антисемитске поруке”.
“Нико у Србији није чуо за тај покрет бојкота”, рекао је председник.
“Џерузалем пост” оцењује да Вучићеве изјаве и поступак могу да се посматрају као оштар одговор на кампању БДС, уз подсћање да је и аустријски парламент прошле недеље окарактерисао БДС као антисемитски.
На питање Поста о обрасцу гласања Србије у УН где се Израел, како тврди израелска влада, пристрасно напада, Вучић је рекао да Србија увек може да буде уздржана кад је реч о антиизраелским резолуцијама.
Говорећи о израелско-палестинском територијалном спору, Вучић је рекао да од Палестинаца и Израелаца зависи постизање решење.
Он је поздравио иницијативу председника Трампа за решење спора, наводи лист.
Џерусалем пост пише и да је Србија била прва земља која је усвојила Закон о реституцији јеврејске имовине заплењене током холокауста.
Подсећа и да су Вучићевог деду по оцу убиле усташе током Другог светског рата и да су хрватски фашисти протерали његову породицу, која се населила код Београда.
Лист оцењује и да је Вучић добро упућен у “опасности смртоносног антисемитизма и фашизма”, као и да се енергично залаже за подизање меморијалног центра за некадашњи концетрациони логор Старо сајмиште у Београду, где су током нацистичке окупације убијени Срби, Јевреји и Роми.
“Јевреји су се борили раме уз раме са српским народом против фашиста и нациста у Другом светском рату”, рекао је Вучић.
Лист подсећа да се, на Вучићеву иницијативу, уочи обележавања Међународног дана сећања на Холокауст, на згради српског Председништва вијорила застава са Давидовом звездом и натписом “Јеврејин”.
Вучић је рекао да је жута застава у Србији знак части.
“Никад више”, рекао је Вучић за Пост.
Вучић, који се, како оцењује лист, сматра снажном присталицом Израела и јеврејске дијаспоре, говорио је пре интервјуа Џерусалем посту на конференцији Америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ) у Вашингтону, која је окупила 18.000 људи из целог света.
Он је у говору најавио да Србија планира отварање дипломатског представништва и економске канцеларије у Јерусалиму.
“Отворићемо врло брзо не само канцеларију наше привредне коморе, већ, заједно са привредном комором, званично државну канцеларију у Јерусалиму са српском заставом заједно са нашом амбасадом у Тел Авиву”, рекао је Вучић.

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …