Главна / Вести / Србија / Самит у Паризу чим се укину таксе

Самит у Паризу чим се укину таксе

Косовски премијер Аљбин Курти најавио је делимично и потпуно укидање такси на робу из централне Србије што би, ако се оствари у пуном обиму, с обзиром на нека Куртијева условљавања, могло да доведе до скорог одржавања самита у Паризу, који је недавно најавио председник Француске Емануел Макрон, пише “Блиц”.

Како наводи, у кабинету канцеларке Ангеле Меркел речено је за лист да Немачка и Француска блиско координишу припреме за одржавање самита у Паризу, који би био нека врста наставка састанка одржаног у Берлину прошле године.

С друге стране, из Брисела за лист поручују да би нови самит “омогућио дискусију о корацима потребним за стварање потпуног поверења” између Београда и Приштине.

На питање Блица шта Меркел мисли о овој идеји, да ли је вољна за сарадњу и када би самит могао да буде организован, из кабинета немачке канцеларке поручују да су врло расположени да учествују и додају да самит у Паризу доживљавају као наставак сусрета у Берлину прошле године.

“Немачка у потпуности подржава брзи наставак дијалога који би водила Европска унија о нормализацији односа Србије и Косова, под покровитељством високог представника ЕУ Жожепа Борела као посредника. У том контексту, Француска и Немачка блиско координирају наставак састанка који је одржан 29. априла 2019. у Берлину”, рекли су у служби за медије канцеларке Меркел.

Потрпарол Борела, Петер Стано, поручио је за лист да је Борел посвећен улози посредника у дијалогу Београда и Приштине што је, како је подсетио, истакао и током недавне посете оба града.

“Такође је нагласио и да обе стране имају одговорност да осигурају брзо обнављање дијалога. Поруке које су у сваком тренутку прослеђене нашим партнерима у Србији и на Косову су врло јасне: статус кво је неодржив, он штети европском путу Србије и Косова и подрива ЕУ интеграцију региона, његов економски развој и изгледе за помирење”, навео је Стано.

Он је нагласио да дијалог мора да се поново покрене.

“Те поруке преносе и поједине државе чланице ЕУ, као што је то недавно учинио француски председник Емануел Макрон”, поручио је он.

Истовремено је поздравио, како је навео, Макронову пуну подршку обнови дијалога између Београда и Приштине, коју је подстицала Европска унија.

“Састанак у Паризу, који би окупио релевантне стране, омогућио би дискусију о даљим корацима потребним за стварање потпуног поверења и изразио њихову посвећеност ка наставку нормализације односа”, рекао је Стано.

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …