Главна / Вести / Косово и Метохија / Курти: Увешћемо мере реципроцитета према Србији

Курти: Увешћемо мере реципроцитета према Србији

Премијер привремених приштински институција, Аљбин Курти, поновио је данас да ће према Београду бити уведене мере реципроцитета, јер, како је навео, “жели да Косово делује као независна држава, што и јесте”.

„Реципроцитет ће се догодити јер смо одлучили да делујемо као независна држава. Баш као што јесмо. Реципроцитет је показатељ једнакости, а не контрамера. Морамо да помогнемо локалним предузећима како бисмо повећали запосленост и развој”, рекао је Курти, пренела је приштинска Коха.

Он је говорећи на скупу у организацији косовске привредне коморе да би требало уклонити све трговинске баријере са Албанијом и Северном Македонијом.

„Економија и правда, рад и добробит биће наше теме. Остале теме ће такође добити пажњу, али не у потпуности. Суверенитет и независност имају смисла само када их спроводимо. Желели бисмо да имамо више интеракције са Албанијом. Препреке са Албанијом превазилазе наше разлике. Постоје бројне аномалије у нашим односима. Са Северном Македонијом такође имамо препреке”, рекао је Курти.

Додао је да Приштина има негативан трговински биланс са свим земљама ЦЕФТ-а.

Курти је рекао и да су за разлику од неких посланика грађани схватили шта је реципроцитет.

Није случајно, казао је, то што је одлучио да говори о трговинским баријерама и економији, јер ће то бити приоритети његове владе.

„Остале теме ће привући пажњу, али никад сву пажњу. Косово је суверена и независна земља, али суверенитет и независност имају смисла када имамо становништво које не ужива у њима. Желели бисмо да координирамо с Албанијом тако да су наше разлике у економији и политици мање од оних језичких”, рекао је Курти, пренео је приштински Зери.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Даут Харадинај: “Палата младих“ у Приштини постала центар за дрогу

Члан председништва Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај, који је и кандидат те странке за …