Главна / Вести / Србија / Јача спољна политика Србије, створен простор за одбрану интереса

Јача спољна политика Србије, створен простор за одбрану интереса

Бивши дипломата и експерт за међународну политику Зоран Миливојевић сматра да је посетом председника Србије Александра Вучића САД оснажена спољна политика Србије и њен међународни положај, те да је створен простор да се на успешнији начин бори за своје националне и државне интересе, укључујући и њене аргументе за косовско питање.

“Вучић је срео све оне који су сада релевантни за ово питање и екипу администрације која спроводи план за нормализацију и за економска питања и ови сусрети су потврдили да је администрација искрена у две ствари – прво да жели директно да се укључи и допринесе наставку дијалога и проналаску неког решења и друго да је искрена у томе да уважава став Србије”, изјавио је Миливојевић за Танјуг.

Вашингтон је, истиче, показао разумевање да се без Србије не може, као и спремност да саслуша аргументе Србије.

САД су спремне да се укључе у тражење решења на позицији компромиса, а то је оно што одговара и државним и националним интересима Србије, без обзира што САД не одустају од признања Косова”, објашњава Миливојевић.

Како додаје, разлика између САД и неких других центара моћи на Западу и Брисела је што у овом тренутку Вашингтон сматра да до решења може доћи само кроз разговоре две стране, на једној основи која подразумева интересе обе стране и која уважава и позицију Србије.

Све аргументе које је имала Србија о косовском проблему, председник Вучић је презентовао на најбољи могући начин и сада је коначно показано да је став администрације у Вашингтону на истој линији као што је и став Србије по питању приштинских такси, да се оне укину без временских и садржајних ограничења и условљавања, додаје Миливојевић.

Миливојевић оцењује да уколико постојећа администрација САД буде имала континуитет, односно да ако председник Доналд Трамп буде добио други мандат, треба очекивати да дође и до сусрета на највишем нивоу између две земље и да се овај степен односа, који је и сада потврђен у Вашингтону, материјализује на тај начин.

Како наводи, једна од најзначајнијих порука за Србију током боравка Вучића у Вашингтону је била и то што српско-амерички односи иду узлазном линијом и што смо у позицији да се вратимо на неко стање које је постојало раније, пре деведесетих година, када су, како сматра, српско-амерички односи имали одговарајући квалитет.

Такође, изузетно је важно што је обраћање Вучића на АИПАЦ-у било везано за државу Израел и за односе са том државом, али и са јеврејском асоцијацијом у глобалним размерима. “То је изузетно важно зато што је утицај јеврејског лобија и јеврејске заједнице у свету посебно изражен и важан, и ово је потврдило да постоји висок ниво и сарадње и разумевања са државом Израел али и са јеврејском заједницом”, напоменуо је Миливојевић.

Он каже да је потврђена традиција која повезује српски и израелски народ и подсећа да су српски и израелски народ имали сличну историју јер су доживели сличне ствари.

Како каже, веома важно је и то што Израел има принципијелан став да не признаје једнострано проглашену независност Косова.

“Председник Вучић у Вашингтону је представио ситуацију у којој се налази Србија и то на три нивоа – где је Србија сада, шта је са њеним развојем и који су њени циљеви у унутрашњој политици, а пре свега у економији, где имамо успех који је потврђен, друго, везано за односе са суседима у региону, што је изузетно важно због тензија са којима смо суочени поготово у БиХ и у Црној Гори и треће о косовском проблему који је био најважнији у разговорима са америчким званичницима”, објашњава Миливојевић.

Он додаје да се посебно разговарало о БиХ и оцењује да је то врло важно због позиције и става Србије о томе да треба очувати изворни Дејтонски споразум, те да је америчка администрација најважнији саговорник за то питање.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић на радној вечери са Вархељијем

Председник Србије Александар Вучић састао се на радној вечери са европским комесаром за суседску политику …