Главна / Друштво / Одржана трибина на тему: Паралела Црна Гора – КиМ

Одржана трибина на тему: Паралела Црна Гора – КиМ

У организацији Дома културе Грачаница оджана је трибина на тему “Паралела Црна Гора-КиМ(опстанак народа и цркве у условима мајоризације)”.
Учесници трибине били су: Марко Милачић, Права Црна Гора, Виктор Поповић, песник, Стефан Филиповић, политиколог и  Александар Гуџић, историчар.
Трибину је отворио Виктор Поповић, песник, захваливши се Марку Милачићу на посети додавши да смо препознали прави моменат да пружимо подршку братском народу у Црној Гори на сада већ епској бици коју воде у својој земљи.
“Оно што имамо данас у Црној Гори је одлучност српског народа, да се бори, да не да на себе, на своје светиње и мислим да то када правимо паралелу између Црне Горе и Косова и Метохије нешто што нама треба да буде за наук”, реко је Поповић.
Додао је да је наш народ на КиМ суочен са претњом албанизације, тачније косоваризације и да се често сети речи нашег владике када су у питању наше светиње “Ако су ваше, зашто их рушите”, то је стање свести које нас овде окружује.
Са историјског аспекта говорио је Александар Гуџић историчар, где је објаснио да данашњи догађаји у Црној Гори датирају још из 19.века.
“Ово што се данас дешава у Црној Гори није резултат политичких калкулација, активности владајућег режима у Црној Гори већ нешто што траје годимана па и вековима, генеза која ствара једну нову нацију на рачун српске нације у Црној Гори треба тражити у политици Аустроуграске већ крајем 19.века”, рекао је иторичар Гуџић.
Политиколог Стефан Филиповић, говорио је о спорном закону о слободи вероисповести у Црној Гори и како би тај закон утицао уколико би се применио на Косову и Метохији. Рекао је и да је наш историјски задатак да неке светиње не дамо, неке бранимо а неке обнављамо.
Гост Марко Милачић председник Праве Црне Горе, своје излагање започео је својим утисцима о посети Косову и Метохији а посебан акценат ставио је на Дечане, које је први пут посетио.
“Ја сам данас и тужан и срећан, када видим шта се дешава на Косову и Метохији, а и шта може задесити нас у Црној Гори. Дошао сам из једне окупације у другу окупацију,” рекао је Милачић.
Учесници и говорници на данашњој трибини направили су паралелу између дешавања у Црној Гори и на Косову и Метохији. Заједничка оцена која провејава из њихових излагања је да Србе ништа, упркос целокупној ситуацији, не може раздвојити, а да је један од основних задатака свих нас да бранимо и сачувамо наше светиње.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …