Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: У праву је Курти – не може под притиском, још мање силом отето

Вучић: У праву је Курти – не може под притиском, још мање силом отето

Председник Александар Вучић рекао је да је сагласан са изјавом Аљбина Куртија да ништа донесено под притиском не вреди, али подсећа косовског премијера да још мање вреди све што је резултат директне силе, као што је било у случају отимања Косова Србији агресијом НАТО-а.

Аљбин Курти је у тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг рекао да потпис испод нечега или сагласност на нешто што је добијено претњама или присилом не може да важи и нема валидност и легитимност, а Вучић додаје: “Једино у томе се слажем са Куртијем”.

Истакао је да ће ту изјаву Куртија да понавља свуда, јер, како је објаснио, она подразумева да исто тако још мање вреди све што је добијено силом.

“Курти мора да води рачуна да све што је силом постигнуто и агресијом против Србије, страшном агресијом 19 земаља против Србије, што је више од претње и директно је присила, мора да има још јаснији отклон него према нечијим изјавама и нечему што не представља присилу”, рекао је Вучић.

“Желим да чујем став Меркелове, то неће бити лаки разговори”

Вучић је рекао да је његова посета Берлину и сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел од највећег значаја за Србију, али ти разговори, истакао је, неће бити лаки.

“Сваки пут у Берлину је од највећег значаја и сваки разговор у Берлину за Србију је најзначајнији”, нагласио је Вучић и подсетио да трговинска размена Србије са Немачком чини 13 одсто укупне српске размене.

Нагласио је, међутим, да Берлин има у свему супротан став када је реч о питању КиМ.

“Имамо добре и коректне односе, али разговори са Меркеловом по питању КиМ неће бити лаки”, навео је Вучић одговарајући на питање шта очекује од посете Берлину.

Истакао је да је спреман да чује њене ставове и предлоге по питању КиМ и подсетио да он поштује немачку канцеларку и да цени њен рад.

“Молим Н1 да више пута емитују ‘Владаоца’ током кампање”

Вучић је истакао да би волео да Н1 још неколико пута емитује филм “Владалац” током предизборне кампање, пошто тај филм из два дела види, како истиче, као бесплатну рекламу.

“Ако могу да не платим да ми поновним емитовањем током кампање направе бесплатну рекламу и да људи виде како изгледа када вас неко толико мрзи, а да не уме ништа да аргументује било чиме, већ је кључни аргумент да сам негативно рођен, болестан, зао и луд”, рекао је Вучић.

На питање новинара “како коментарише то што је ЕУ уплатила нешто мање од 94.000 евра на рачун фирме за потребе продукције филма ‘Владалац'”, Вучић је рекао да је “сваки девизни прилив добар за Србију и замолио ЕУ да још таквог новца уплаћују Србији”.

“Сваки новац који они уплате било коме у нашој земљи је добар, јер је то девизни прилив и радујем се што су Лекић и сви други добили тај новац од ЕУ. То је за мене позитивна вест. Честитам људима из ЕУ и молим их да ЕУ више таквог новца уплаћује, не питам за које потребе, нити ме то интересује”, навео је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

У Грачаници отворен фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“

У Грачаници је данас отворен тринаести позоришни фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“. Прави …