Главна / Вести / Косово и Метохија / Бивши истражитељ Унмика: Велики је број Срба био убијен и отет

Бивши истражитељ Унмика: Велики је број Срба био убијен и отет

Бивши истражитељ Унмика на КиМ Џо Мекалистер, коментаришући напад на аутобус “Ниш експреса” у јануару 2001. године, тврди да је огромна већина тадашњих међународних полицајаца на КиМ желела да се убице правично казне, али да је “нека друга сила била моћнија”.

Мекалистер, канадски полицајац у међународној мисији на КиМ који је био у тиму који је водио истрагу у бомбашком нападу у селу Ливадице, у којем је погинуло 12 српских цивила, а рањено 44, рекао је за “Новости” да се нерадо сећа епизоде са Фљоримом Ејупијем и још четворицом терориста који су ухапшени због подметања бомбе под аутобус “Ниш експреса”.

Он је рекао да је Ејупи, наводно, побегао из “Бондстила”, а да су остали после тога пуштени, вероватно, како је оценио, како не би испричали које су околности ове “међународне правосудне срамоте”.

Како је истакао, према званичној верзији о бекству из “Бондстила”, коју су им пренели Американци, код главног бомбаша Ејупија тога дана је дошла супруга, наводно поводом рођендана.

“У торти су биле маказе за жицу, а он је исте ноћи побегао из затвора који се налазио у центру базе. Успео је да, наводно у флуоресцентном наранџастом комбинезону, пронађе једини мртви угао на огради који није покривен камерама и да клисне у ноћ”, рекао је Мекалистер додајући да су потом и остали терористи пуштени на слободу.

Он напомиње да су докази против Ејупијеве терористичке групе били чврсти и да су се ослањали на ДНК налазе прикупљене на лицу места.

“Неубочајено и нелогично је било то што нам Кфор, тачније Американци, није дозвољавао приступ четворици ухаопшених, а потом ни петом члану групе којег смо привели накнадно”, навео је Мекалистер.

Нагласио је да му администратори УН нису дозволи да објави да се 30.000 евра награде даје онима који су помогли у хапшењу, што му је, како каже, било крајње сумњиво.

Мекалистер истиче и да је од британских обавештајаца чуо да је Ејупи “човек ЦИА”, али да им није до краја веровао, док се није догодило бекство из “Бондстила”.

Потом се, како је навео, жалио надређенима у Унмику, па онда канадском отправнику послова који је тада тек стигао на КиМ, а написао је и чланак у “Бритиш тајмсу” где је упозорио на везу терориста и врха Кфора.

“Наравно да ми то није помогло у каријери, и ко зна како би се по мене све завршило да није уследио још један терористички чин на Космету, који смо мој тим и ја успели да решимо”, наводи Мекалистер и подсећа на то како је у априлу 2001. бомба подметнута под аутомобил испред Југословенског комитета за сарадњу са Унмиком и како је ухапшен немачки држављанин Роланд Берецко.

Мекалистер је регион напустио после службе од девет месеци, а истиче да му се у сећање урезало то како су Албанци за сваки свој злочин над српским цивилима имали оправдање: “Ви не знате како смо ми били угњетавани!”

“Наравно да то није оправдање за злочине које су починили после 1999, када су и полицији Унмика руке биле везане због понашања Кфора”, напомиње Мекалистер.

Он додаје да је велики број Срба био убијен и отет, а да је сопственим очима видео много лоших ствари 2000. године.

“Што се тиче актуелног суда који треба да процесуира Албанце за ратне злочине, надам се, као полицајац, да ће сви ти нељуди бити кажњени”, закључује Мекалистер.

Извор: Танјуг

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …