Главна / Вести / Косово и Метохија / На школи у Преоцу поново графити, који су узнемирили мештане

На школи у Преоцу поново графити, који су узнемирили мештане

На  основној школи “Миладин Митић” у српском селу Преоце на Космету,  јутрос су поново осванули  графити, који су узнемирили мештане.

Наиме, на помоћном објекту ове школе  Преоцу, у близини Грачанице, исцртан је графит црвено-црног албанског двоглавог орла, и то на истом месту где су пре само пар недеља такође осванули графити„Косово је Албанија“ и „Слава победницима“, исписани на албанском језику.

Мештане овог српског села, надомак Грачанице узнемириле су ове константне провокације, које тумаче као застрашивање српског народа, утолико више што се графити исписују на школама.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да се овоме нико није надао, после недавних сличних догађаја, управо у овом малом месту.

“Очекивали смо да ће  починиоци претходно исписаних графита бити пронађени, међутим то се није  десило. Ово је поново узнемирило мештане, а ми нећемо престати да апелујемо на надлежне институције и полицију, да се овакве ствари морају санкционисати и да се починиоци морају пронаћи”, каже Поповић.

Поповић такође истиче, да нема никакве повратне информације од надлежних у полицији, да се било шта радило на истрази оваквих догађаја, а било је оваквих инцидената и у Липљану, Угљару и Сувом Долу.

Поводом овог инцидента, реаговала је и Канцеларија за Косово и Метохију, у чијем се саопштењу каже да су ” у последње време на Косову и Метохији  све учесталији напади исписивањем провокативних и претећих порука на школским објектима у већински српским срединама, јер очито они који стоје иза таквих напада рачунају са тим да ће најефикасније онеспокојити и застрашити српски народ таргетирајући децу”.

У реаговању Канцеларије за КиМ,   наводи се да  је  ово права слика односа Приштине и тамошње владајуће већине према Србима на Косову и Метохији.

“Тамо где се влада претњама, застрашивањем и насиљем нема места дијалогу, и Срби на Косову и Метохији су данашњу шовинистичку поруку добро разумели, али их то неће поколебати у намери да се боре за своја права и опстанак на својој земљи.

Овакве ствари догађају се онда када полиција не ради свој посао и када политичке структуре систематски стварају климу мржње и неповерења и продубљују етничку дистанцу између Срба и Албанаца.

Овакве поруке циљају оне најрањивије, српску децу, и поставља се питање када ће међународни представници на Косову и Метохији најзад увидети да ситуација позива на узбуну и хитно и одлучно деловање пре него што великоалбански шовинизам у нашој јужној покрајини прерасте у отворено насиље”, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

 

 

 

 

 

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …