Главна / Вести / Косово и Метохија / Краснићи: Куртијев антиамерички синдром опасан за Косово и регион

Краснићи: Куртијев антиамерички синдром опасан за Косово и регион

Политички аналитичар професор Миљазим Краснићи оцењује у изјави за Косово Онлајн да су односи Косова и САД озбиљно угрожени и истиче да премијер Косова Аљбин Курти поседује “антиамерички синдром” и целу ситуацију доживљава као неку врсту борбе с империјализмом.

“Присуство међународне заједнице Курти доживљава као неоколонијализам или неоимперијализам, то је унутар једне  левичарске доктрине, може се рећи екстремно левичарске партије, и зато су сви потези господина Куртија у оквиру тог идеолошког стереотипа”, сматра Краснићи.

Краснићи подсећа да су САД тражиле моментално и безусловно укидање такси на робу из Србије како би се наставили преговори у циљу проналажења решења, а најаву Куртија да од 15. марта делимично укине таксе види као парадоксалну везу са локалним изборима у Подујеву.

“Сви људи који прате дешавања на Косову и на Балкану и односе САД са Косовом зачуђени су са којом лакоћом се одбијају ови захтеви. Као што се зна, САД су имале круцијалну улогу за ослобођење Косова и за ово што имамо данас на Косову”, каже Краснићи.

Према његовим речима, Косово не може да опстане без помоћи САД јер постоје проблеми у земљама региона, а Европска Унија је компликована и тешко доноси одлуке.

“Ако Косово изгуби подршку САД може да дође до унутрашње кризе, може доћи до веће конфронтације унутар косовског друштва. У тој ситуацији Србија би могла да буде агресивнија у одбрани српског народа на Косову”, наводи Краснићи и напомиње да би таква ситуација изазвала регионалну дестабилизацију.

Краснићи оцењује да Косово пролази кроз озбиљну институционалну кризу јер ни унутрашња ни спољна политика није усклађена.

“Имиџ Косова је пао на међународној сцени због ове таксе, има пуно недоумица и о намерама нове владе, поготово Куртија, за кога се, за сада може рећи да има конфронтирајући приступ унутар политичке сцене Косова. Има и елементе антиамериканизма. Како ће се то одвијати не знам, али ако се развија овако са овим потенцијалом конфронтације и унутар Косова и са САД доћи ћемо до једне кризне ситуације. Нико не зна како ће се развијати, али ће сигурно бити лоше и за Косово и за регион”, упозорава Краснићи.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …